Osijek
MEDICINSKI FENOMEN

Nakon infarkta, artritisa, raka i operacije vrata odbacio lijekove i ozdravio
Objavljeno 5. veljače, 2013.
Darko Dukarić svladao četiri teške bolesti i liječi se hranom

Iako je u posljednjih devet godina obolio od karcinoma debelog crijeva, nepoznate tvorevine na vratu, artroze desnog kuka i artritisa, te prije dvije godine doživio i teški srčani udar, 58-godišnji Darko Dukarić danas je zdrav čovjek, a već dvije godine ne pije lijekove.

Ovaj gotovo medicinski fenomen kaže kako se izliječio bez lijekova, odnosno vlastitom terapijom, i to kada je promijenio prehranu i odlučio se hraniti samo sirovim voćem i povrćem, a danas, iako u invalidskoj mirovini, aktivan je u promicanju zdravlja, pa je prije mjesec dana postao i predsjednik invalidskog društva Ilco Osijek.

- Sve je počelo kada su mi u rujnu 2004. dijagnosticirali karcinom debelog crijeva, a liječenje je trajalo četiri godine, od čega sam deset mjeseci proveo na kemoterapiji. U međuvremenu mi se pojavila i oteklina na vratu, a liječnici nisu mogli otkriti o čemu je riječ pa sam se podvrgnuo operaciji. No, zdravlje mi se pogoršavalo, sve sam teže hodao, te su mi dijagnosticirali i atrtitis, ali i artrozu desnog kuka. Na koncu sam na rutinskoj pretrazi završio na EKG-u, gdje su mi rekli da sam preživio teški srčani udar, iako toga nisam bio svjestan. Tada su mi prepisali i pet vrsta lijekova. No, odlučio sam da je dosta bolesti i okrenuo sam ploču, priča ovaj borac za život. Za Darka je ovo bila prekretnica u kojoj je odlučio potpuno promijeniti način ishrane, te je prešao isključivo na sirovo voće i povrće i potpuno izbacio meso.

- U početku sam još jeo ribu, a sada se moja prehrana sastoji od 90 posto voća i 10 posto sirovog povrća. S 99 smršavio sam na 78 kilograma, a jedina termički obrađena hrana koju jedem kuhani je krumpir koji samo prelijem limunovim sokom. Sada sam svjestan da sam se razbolio jer sam prkosio prirodi i jeo mrtvu hranu. Od poroka nekad samo popijem kavu i sam si smotam malo duhana. Sve pretrage pokazuju da sam potpuno zdrav, tlak mi je postao dobar, EKG je izvrstan i mislim da sam zdraviji nego u mladosti. Stoga mi je cilj doživjeti najmanje 100 godina, optimističan je Darko.N.Z.Eberhard

OBOLJELI OD KARCINOMA DEBELOG CRIJEVA IMAJU I SVOJU UDRUGU

Iako Udruga Ilco, koja okuplja osobe koje su preboljele karcinom debelog crijeva, postoji već 21 godinu, kažu kako im je problem loša suradnja s KBC-om Osijek. “Imamo 46 članova, ali mogli bismo ih imati i 146, no u KBC-u Osijek nam ne žele dati podatke o oboljelima, niti njih uputiti u našu udrugu. Žalosno je i što su nam lani ukinute beneficije, a to je 50 posto povoljniji telefonski računi, neplaćanje dopunskog osiguranja, besplatno korištenje autoceste. Pozivamo sve liječene od ovog karcinoma da nam se pridruže u Domu zdravlja Drava, svakog posljednjeg utorka u mjesecu, u 9 sati, ili neka se obrate na broj mobitela 091/792-6150”, kaže Jozo Zovko iz Ilcoa.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike