Novosti
JOSIP VRBOŠIĆ

Prešao sam u HDSSB jer je okrenut boljitku svih
Objavljeno 5. veljače, 2013.

OSIJEK – Protekloga vikenda na Saboru mladih HDSSB-a u dvorani Gradski vrt, kao novi član te stranke predstavljen je Josip Vrbošić, ugledni sveučilišni profesor Pravnog fakulteta u Osijeku, bivši veleposlanik Hrvatske u BiH i aktualni predsjednik Gradskog vijeća Osijeka. U povodu toga s njim smo napravili kratak razgovor, u kojemu govori o razlozima zašto je 19. prosinca 2012. napustio HSLS te 15. siječnja 2013. pristupio HDSSB-u.

Na lokalnim izborima 2009. godine bili ste kandidat koalicije SDP-HSLS za gradonačelnika Osijeka, a donedavno i dugogodišnji član i čelnik HSLS-a. Zbog čega ste napustili ne samo tu stranku nego i političku ljevicu?

- Građansko društvo i demokratske institucije ne mogu se razvijati bez politički aktivnog građanstva. Upravo ta činjenica '90-ih godina prošlog stoljeća motivirala me za politički angažman u HSLS-u, jer program stranke, kao i pojedinci koji su je vodili, uvjeravali su me da socijalno-liberalne ideje i na njima zasnovani konkretni gospodarski i socijalni programi mogu uspješno provesti društvenu tranziciju. Na moju žalost današnja Hrvatska, a poglavito Slavonija i Baranja, u gospodarskom smislu od aktualne tranzicije, umjesto boljitka doživjela je nazadak. Naravno, za takav smjer najveću odgovornost snose dvije najveće stranke, ali i njihovi partneri. To je jedan od temeljnih razloga zašto sam istupio iz HSLS-a.

Koji su vaši razlozi što ste izabrali baš HDSSB?

- HDSSB je politička stranka koja je okrenuta boljitku svih slojeva hrvatskog društva, dakle ne elitistička, nego narodna stranka. 'Narodna zahtijevanja', naravno ne u populističkom smislu, nego u egzistencijalno-životnom, po meni su program i svakodnevni rad ove stranke. Kao što ne uspijevaju filmovi koji se proizvode npr. za festivale, a ne za narod u smislu dugoročne pamtljivosti i vrijednosti, tako i politika koja ne vidi građane i narod te njihove egzistencijalne potrebe u dnevnoj praksi s vremenom postaje otuđena i kisela. HDSSB svojim svakodnevnim političkim žarom, zakonskim prijedlozima na državnoj razini, odlukama i zaključcima na lokalnoj razini uvjerava me da politika nije izgubila smisao i da se treba angažirati.

Na koji način mislite da možete pridonijeti radu nove stranke?

- Moje životno iskustvo i znanje koje posjedujem želim staviti na dispoziciju stranke. Ovo četverogodišnje iskustvo u radu Gradskog vijeća, kao i česte konzultacije s gradonačelnikom Krešimirom Bubalom te s predsjednikom stranke Vladimirom Šišljagićem uvjerili su me da je riječ o osobama kojima su dijalog i konzultacija visoko na ljestvici političkog djelovanja. Vjerujem da ću radom s cijelim članstvom stranke, kao s njenim vodstvom imati mogućnost da u uzajamnoj sinergiji regionalnu politiku stranke i sve ono što joj je imanentno podižemo na obećavajuću razinu u korist slavonsko-baranjskog prostora, kao i grada Osijeka.

Tomislav LEVAK
Primljen bez ikakvih uvjeta

Hoćete li se i u kojoj ulozi kandidirati na predstojećim lokalnim izborima u svibnju?

- O tome kako će izgledati kandidatske liste na predstojećim izborima odlučit će članstvo stranke, odnosno njezina tijela. U stranku sam primljen bez ikakvih uvjeta, s bilo čije strane. Interes mi je napredak Grada Osijeka i naše regije. Kada to kažem, nimalo ne mislim frazeološki nego istinski i ljudski, građanski. Prema tome gdje god bio u stranačkoj hijerarhiji, pozitivno se djelovati može uvijek. U tom smislu često ponavljam rečenicu: 'Do uspjeha se ne dolazi liftom, već stepenicama.' A hodati volim.

Na moju žalost današnja Hrvatska, a poglavito Slavonija i Baranja, u gospodarskom smislu od aktualne tranzicije, umjesto boljitka doživjela je nazadak

Možda ste propustili...