Regija
RUPE U SREDIŠTU ĐAKOVA

Zemlju progutali turski
tuneli ili stara kanalizacija?
Objavljeno 5. veljače, 2013.
Trava je propala u rupe, u kojima se vidi nekoliko redova žarkocrvene cigle

ĐAKOVO – Dvije rupe slične onoj u Primorskom Dolcu, u koju je propala ovca, pojavile su se u Đakovu, i to u samoj jezgri grada, tik do korza. U dvorištu zgrade u Ulici Ivana Pavla II., uz omiljeno šetalište Đakovčana, praktično u sjeni katedrale, na dvama se mjestima urušila zemlja. To dvorište dijele jedna trgovina i ljekarna, a do sada je ondje bila trava i pokoja mladica. Trava je propala u rupe, u kojima je vidljivo nekoliko redova žarkocrvene cigle, dok se iz unutrašnjosti čuje žuborenje vode. Dno se tek dijelom vidi, jer čini se da put vodi u kosi tunel. Urušenu zemlju primijetila je djelatnica ljekarne.

- Zamijetila sam da se iz čistog mira urušila zemlja. Znala sam prijašnjih godina kositi i održavati taj dio, baš sam se uplašila - kaže Slavica, koja radi na održavanju.

Dr. Zvonko Benašić, izvrsni poznavatelj đakovačke povijesti, koji također stanuje u neposrednoj blizini katedrale, kaže da urušavanje nije vidio, no da je moguće da se radi o ostacima još iz turskog vremena.

- Nekad je tamo postojala manja, uzduž položena zgrada. Kada su Nijemci 1941. godine ulazili u Đakovo, a bilo je to baš pred Uskrs, tamo su se kuhale šunke i to se njima dijelilo na kamione. Nekada je ondje bila i Kraljevićeva tiskara, nekoliko sam puta i bio u njoj, no mislim da tiskara nije imala nikakav prostor ispod, pa to što se sada pojavilo mora biti iz nekih starijih vremena - kaže Benašić i dodaje da je ljekarna na tom istom mjestu već desetljećima.

- Još 1941. ondje je ljekarnu držao neki Gobecki - prisjeća se dr. Benašić.

Nakon što se jučer pronijela vijest o urušavanju zemlje i nastanku dviju rupa, neki su građani komentirali da su na sličnu pojavu znali naići i u staroj jezgri grada te da je riječ o ostacima židovskog vodovoda, no Benašić se s tom mogućnošću ne slaže.

- Ne bi to bio židovski vodovod, nego čak turski tuneli. Recimo, kod mene u dvorištu, kad hoću zakopati ružu, naiđem na te velike crvene cigle iz turskog vremena. Oni su tu imali svoje nekakve tunele. Moguće je da je to bilo povezano kao što je bio povezan dio gdje je sad ljetna pozornica u parku odnosno kula s podzemnim hodnikom. U vremenu od 1941. do 1945. tu vam je skroz išao rov od moje kuće pa okolo kroz cijeli park, pokraj kule. Tada su se uzimale cigle i pravili prsobrani. Već je tada razrušen veći dio tih turskih ostataka - kaže Benašić i dodaje da su cigle iz turskog vremena bile vrlo slične sadašnjima, crvene i dobro pečene, samo veće.

Kaže i da su Turci kod ljetne pozornice imali svoju barutanu, odvojenu od grada, kako je rekao, ako dođe do eksplozije, da ne budu ugroženi građani, pa je moguće da ti podzemni putovi i s tim imaju veze.

Maja MUŠKIĆ
Kanalizacija iz pretprošlog stoljeća?

Đakovački odvjetnik Željko Lekšić, dobar poznavatelj i istraživač đakovačke povijesti, kaže da je lako moguće da je ipak riječ o kanalizaciji. "Kanalizacija zidana ciglama prolazila je od samostana preko korza pa sve do ispod parka. Ta je kanalizacija zidana još u pretprošlom stoljeću. Neki spominju da je riječ o podzemnim kanalima iz doba Turaka, no mišljenja sam da je to iz doba kad se gradila katedrala nakon samostana. Ako su časne sestre došle 1860. godine, to je taman vrijeme gradnje katedrale, kad je cigle bilo na izobilju", kaže Lekšić.

Možda ste propustili...

PREDSTAVIO POSLJEDNJI ROMAN

Miro Gavran u Donjem Miholjcu

U BARANJU STIGLA JOŠ JEDNA NAGRADA

Baranjski bećarac je Simply the Best

Najčitanije iz rubrike