Regija
BARANJSKA BRAZDA

Seljaci najavili blokadu
mosta i graničnog prijelaza
Objavljeno 4. veljače, 2013.
"Poticaje čekamo još nekoliko dana, a onda prosvjed"

BELI MANASTIR - Članovi udruge poljoprivrednika Baranjska brazda prijavit će prosvjedni skup, koji bi, ako se ništa ne promijeni, trebao biti održan idućeg tjedna. Tvrdi to Petar Pranjić, predsjednik udruge, ističući kako “radna verzija” prosvjeda obuhvaća dva prosvjedna punkta - jedan kod graničnog prijelaza Duboševica, a drugi kod mosta preko rijeke Drave na osječkoj obilaznici.

- Spremni smo blokirati prometnice - kaže Pranjić, naglašavajući kako su Ministarstvu poljoprivrede dali rok od još nekoliko dana, tijekom kojih očekuju isplatu poticaja.

Ističe kako su ogorčeni na niz postupaka resornog ministarstva, među kojima najviše na zabranu isplate poticaja poljoprivrednicima koji duguju državi, bez obzira na činjenicu što su pojedinačni dugovi prema državi znatno manji od očekivanih iznosa poticaja.

- Uoči prosvjeda, o svemu spomenutom, ali i legalizaciji objekata te ostalim temama, razgovarat ćemo iduće nedjelje u Novom Čemincu, gdje očekujem dolazak predstavnika seljačkih udruga iz 12 županija - objašnjava Pranjić, napominjući kako svi poljoprivredni proizvođači u Hrvatskoj imaju probleme, ali poseban naglasak stavlja na baranjskog seljaka koji, osim toga, teško nadoknađuje izgubljeno u vrijeme progonstva.

- Baranja je još uvijek područje od posebne državne skrbi pa se tako prema njoj treba i ponašati - podvlači.

Podsjetimo, na web-stranicama Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju stoji kako su prošlog tjedna isplaćene premije za mlijeko i državnu pomoć (za šećernu repu, duhan, mliječne krave i rasplodne krmače) na žiro-račune korisnika, na osnovi odobrenih zahtjeva za potporu za 2012. godinu. Na istim stranicama objavljeno je i da je proteklog utorka trebala početi isplata proizvodne 2012. godine na osnovi odobrenih zahtjeva. Naglašeno je kako sva plaćanja Agencija obavlja isključivo slijedom doznačenih sredstava iz Ministarstva financija.

Kako saznajemo iz Policijske postaje Beli Manastir, do jučerašnjeg podneva nikakav prosvjedni skup nije prijavljen.Ivica Getto

Petar Pranjić

predsjednik Baranjske brazde

Baranja je područje od posebne državne skrbi, tako se prema njoj treba i ponašati

U Novom Čemincu trebali bi se sastati predstavnici seljačkih udruga iz 12 županija

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike