Regija
ŠKOLA U PODCRKAVLJU

U staroj školi na djecu
padaju radijatori i žbuka
Objavljeno 5. veljače, 2013.
Nezadovoljni roditelji prozivaju lokalnu vlast, izvođača radova i ministarstva

SLAVONSKI BROD - Nova Područna škola Blaž Tadijanović u Podcrkavlju, koja je prošlog ljeta trebala biti otvorena, nije ni blizu završetku. Zato 78 mališana od 1. do 4. razreda nastavu pohađa u pola stoljeća staroj i neuvjetnoj školi, a stotinu starijih učenika svako jutro putuje autobusom u matičnu školu u Podvinje. Roditelji su očajni jer već desetljećima čekaju ispunjenje obećanja o novoj zgradi, no sada im je strpljenje pri kraju i žele konkretne odgovore.

- Krov curi pa kiša pada po električnim instalacijama, podovi su propali, sanitarni čvor je za neku prolaznu postaju, a ne za djecu, radijatori otpadaju, kao i žbuka, a prema uvjetima za prodaju hrane, školu bi odmah trebalo zatvoriti - upozorava Vinko Medić iz Udruge Glog, koja predstavlja nezadovoljne roditelje.

Majka prvašića, Željka Benčević, boji se za sigurnost djeteta i najradije bi ga, kaže, ostavila kod kuće.

- Pokraj njega je otpao radijator sa zida, a moglo se dogoditi svašta. Djeca ne mogu otvoriti ni vrata, koja su zaglavljena - kaže.

Slično tvrdi i Jasna Grubišić, koja je davno pohađala istu školu, a situacija se od tada nije promijenila.

- Kao roditelj i pedagog smatram da su uvjeti u školi u 21. stoljeću za djecu i učiteljice neprimjereni i nedostojni. Ako imamo crkvu i općinu, ljude koji su plaćeni da se brinu o boljitku, trebaju se izboriti za ovu mladost koja je budućnost ove općine - kaže Jasna, koja se zajedno s ostalim roditeljima obraćala na adrese odgovornih.

- Kome god se obratimo, nitko ništa ne zna i svi peru ruke - dodaje.

Priču dodatno komplicira “navlačenje” dvaju resornih ministarstava. Naime, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta ugovorilo je gradnju nove škole, a Ministarstvo regionalnog razvoja sportske dvorane, dok u suradnji s lokalnom upravom i samoupravom treba osigurati komunalnu infrastrukturu.

- Budući da se priključci većine školskih instalacija (električna energija, voda, plin) nalaze unutar sportske dvorane, nužno je prvo završiti njezinu gradnju (radovi su tek u začetku, nap.a.) kako bi se mogla završiti škola. Dio problema u dinamici izvođenja radova proizlazi iz toga što je izvoditelj radova upao u poslovne teškoće (u postupku je predstečajne nagodbe) - odgovaraju iz Ministarstva obrazovanja.

A izvoditelj radova na školi i dvorani je brodska tvrtka Fenix. Direktor Damir Kreso tvrdi kako je tvrtka odradila sve što se moglo. Radovi su, kaže, prekinuti zbog nedostatka projektne dokumentacije (zadužen investoitor) koja se odnosi na infrastrukturu oko škole.

- Da je škola bila završena, do danas bi morala biti konzervirana. Naime, da bi profunkcionirala i dobila grijanje, potrebno je premjestiti magistralni plinovod, a još uvijek se ne zna ni gdje će se postaviti trafostanica. Problemi nastaju i zbog zajedničkih instalacija za obje građevine - kaže Kreso najavljujući uskoro početak gradnje dvorane, čiji je rok za završetak - godinu dana.

Ravnateljica matične škole Veronika Čerenko spremna je, ako se situacija u derutnoj područnoj školi pogorša, djecu zbrinuti u prostorije dograđene škole u Podvinju, iako bi to značilo ponovno organiziranje nastave u tri smjene i sa skaraćenim satima.

- Mi organiziramo nadzor stare škole i za sada je utvrđeno da su djeca na sigurnom - kaže Čerenko.

To pak ne zadovoljava gnjevne roditelje koji sve češće spominju kako bi se u slučaj Područne škole u Podcrkavlju trebale uključiti nadležne inspekcije i institucije, Državno odvjetništvo, Uskok jer sumnjaju da bi škola mogla otići u prenamjenu za nešto drugo.

- Ključ rješenja problema je u rukama ministarstava koja gradnju financiraju - kaže brodski gradonačelnik Mirko Duspara.

Marija RADOŠEVIĆ

Miroslav Bjelobrk

načelnik općine Podcrkavlje

Neka Feniks ispuni ugovoreno

U stalnom iščekivanju roditelji i Udruga Glog djelomično prozivaju i načelnika općine Miroslava Bjelobrka zbog neriješene infrastrukture i problema sa starom školom. Odbacujući sve objede, načelnik kaže kako je Općina 2009. godine uložila 200 tisuća kuna za saniranje stare škole, izmjenu stolarije i grijanje.

- A što se tiče plinovoda i trafostanice - obaviješteni su Plinacro i investitor koji će zajedno s lokalnom zajednicom naći rješenje. To pak nema veze sa završetkom ugovorenih poslova na novoj školi. Neka Fenix, koji je na natječaj išao s besramno niskom cijenom, samo završi svoj dio posla po ugovoru, a za ostalo neka se ne brine - poručuje načelnik.

Prema uvjetima za prodaju hrane, školu bi odmah trebalo zatvoriti, kažu roditelji

Školu gradi Ministarstvo obrazovanja, a sportsku dvoranu Ministarstvo regionalnog razvoja

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike