Zdravlje
ALKALNI REŽIM PREHRANE HIT MEĐU HOLIVUDSKIM ZVIJEZDAMA

Sretni između 7,35 i 7,45 pH
Objavljeno 4. veljače, 2013.
Cilj je održati zadanu pH vrijednost organizma pomoću voća i povrća, a izbjegavajući kiselu hranu

Vezani članci

POŽELJNI JELOVNIK

Što jesti na alkalnoj dijeti

Alkalna je dijeta najnovija dijeta koja je postala hit među holivudskim zvijezdama, a dosad su je iskušale Victoria Beckham, Gwyneth Paltrow, Jennifer Aniston, Kirsten Dunst... Riječ je o dijeti koja se sastoji od prehrane alkalnim namirnicama, pomoću kojih se pH vrijednost u organizmu održava između 7,35 i 7,45.

Promotori dijete tvrde da, osim mršavljenja, ovaj prehrambeni režim pomaže u liječenju raznih bolesti, a prema njihovoj teoriji, kisela je hrana teža za organizam jer stvara kisele ostatke u krvi, što opterećuje jetra i bubrege.

Rigorozni se režim alkalne dijete bazira na konzumaciji voća i povrća, a zabranjuje konzumiranje namirnica koje zakiseljuju organizam, poput škroba, žitarica, tjestenine, pšenice, graha. Zabranjeni su i svi mliječni proizvodi, meso, riba i školjke, a osim toga i čaj, kava, šećer, gazirana pića i alkohol. Prema tom programu, bar 70 posto prehrane mora biti alkalno, dok ostalih 30 posto može biti kiselo. Alkalna je dijeta zapravo suprotnost visokoproteinskim, visokomasnim, niskougljikohidratnim dijetama koje su trenutačno u modi. Alkalna dijeta opisana u vodiču Honestly Healthy Alkaline Programme, tvrde autori, uz pravilnu primjenu poboljšava razinu energije i memoriju, liječi glavobolju, napuhanost, bolesti srca, bol u mišićima i nesanicu.

Čarobno ne postoji

U simptome prekomjernog aciditeta ili zakiseljenosti organizma mogu se ubrojiti niska razina energije, kronični umor, prekomjerno stvaranje sluzi, učestale prehlade i infekcije, nervoza, iritabilnost, krhki nokti, suha kosa i koža, stvaranje cisti, glavobolje, bolni zglobovi i artritis, neuritis, mišićni bolovi i grčevi te gastritis. Aciditet, odnosno alkalitet, može se odrediti i analizom krvi, a zagovornici alkalne dijete kažu da se pH može odrediti i analizom sline i urina.

Dok su pobornici alkalne dijete oduševljeni novim načinom prehrane, nutricionisti podsjećaju kako čarobna dijeta zapravo ne postoji nego je ključ optimalne tjelesne težine i zdravlja u umjerenim obrocima i redovitoj tjelesnoj aktivnosti.

- Dosad je osmišljeno više od 250 različitih dijeta, a svakim ih je danom sve više. Svaka nova godina donosi i nove dijete, a njihova je popularnost stvar trenda, kao i visoka ili niska potpetica - kaže poznati hrvatski nutricionist Ignac Kulier, i sam autor jedne od spomenutih 250 dijeta.

Svaka se nova dijeta predstavlja kao "svemoguća", ali se u pravilu za svaku od njih ispostavi da su bile čisti promašaj. Tako je, podsjeća Kulier, bilo i s UN-dijetom. - Ovdje ju je inaugurirao Milan Bandić, a vrlo brzo su menadžeri po Zagrebu vikali: 'Danas sam na voću' ili ' danas sam na mesu'. Ova se dijeta pokazala apsolutno beskorisnom, i kako došla, tako i prošla - zaključuje Kulier.

Nakon što je blagdansko prejedanje prošlo, većina onih koji su se krajem prosinca odali hrani sada moraju skidati višak kilograma. U tome će, kažu nutricionisti, uspjeti jedino ako prepolove svoje obroke i počnu redovito prakticirati tjelovježbu.

Jo-jo efekt

Poznato je da dijete, osim što su u pravilu beskorisne i imaju jo-jo efekt, pa onaj tko drži dijetu ubrzo nakon nje "nabije" još više kilograma nego što ih je imao kad je počeo s dijetom, mogu biti i opasne za zdravlje. Dijeta kao takva stres je za organizam, jer gladovanje i drastičnu promjenu stila prehrane organizam doživljava kao stres, a onaj tko se često upušta u takvo skidanje kilograma doista bi se mogao i razboljeti, upozorava ovaj nutricionist koji najboljim receptom smatra smanjivanje obroka na 1.250 kalorija dnevno.

- Tko se vrti u krug, pa je malo na dijeti, a malo nije, a dijetu provodi od tri do četiri puta godišnje, postupa apsolutno pogrešno i nezdravo. Takvo ponašanje sigurno neće dovesti do rezultata, a može naštetiti zdravlju - upozorava Kulier.

Ljerka BRATONJA MARTINOVIĆ
NAJPOPULARNIJE DIJETE

Osmosatna dijeta - konzumirati hranu samo između 9 i 17 sati

UN dijeta - svaki dan druga skupina namirnica

Atkinsonova dijeta - meso, ribu i jaja jede se bez ograničenja, alkohol, šećer i brašno zabranjeni

Banana dijeta - za doručak konzumirati samo banane, izbjegavati deserte, piti samo vodu

Mjesečeva dijeta - posti se 24 sata od prvog sata promjene lunarne faze i taj se dan gubi i do tri kilograma

Dijeta bez ugljikohidrata - isključi se unos ugljikohidrata, kako bi se potaknulo topljenje masnih naslaga

Dijeta po krvnim grupama - za svaku krvnu grupu postoji posebna lista namirnica

Dijeta s juhom od kupusa - sedmodnevna dijeta za brzi gubitak kilograma

Dukanova dijeta - jedan dan u tjednu jesti samo bjelančevine

Najčitanije iz rubrike