Regija
ULAGAČI NAILAZE NA PREPREKE

Tvrtka Strateški plan dozvolu za
bioelektranu čekala četiri godine
Objavljeno 4. veljače, 2013.

ŽUPANJA – Prepoznavši važnost novih investicija kao jednog od ključnih preduvjeta oporavka i razvoja gospodarstva i otvaranja novih radnih mjesta, Grad Županja u okviru svojih mogućnosti nastoji pridonijeti stvaranju povoljne investicijske klime. Županja ima niz prednosti koje treba iskoristiti, prije svega jedinstven geostrateški položaj, na tromeđi Hrvatske, BiH i Srbije, suvremenu prometnu i telekomunikacijsku infrastrukturu, blizinu plovnog puta i glavnih prometnih pravaca, a skori ulazak Hrvatske u EU trebao bi biti dodatni vjetar u leđa. I dok se lokalne vlasti maksimalno trude privući kapital sa strane, jer ga u Županji nema, nabujala i troma administracija te sporo izdavanje potrebnih dozvola i suglasnosti samo su dio prepreka koje koče investicijski zamah. Gradonačelnik Davor Miličević kao primjer navodi tvrtku Strateški plan, koja u industrijskoj zoni planira sagraditi bioelektranu od 4,93 megavata i tvornicu drvnih peleta. Grad je zemljište preko javnog natječaja prodao još 2009. godine, i čak četiri godine trajalo je ishođenje potrebnih dozvola i suglasnosti za početak gradnje, a trenutačno je u fazi potvrde glavnog projekta.

- Pitam se kako mi to potičemo investicije? Kada smo prodali zemljište, što je osnovni preduvjet da bi investitor nešto gradio, pojedinci su nas optuživali da prodajemo obiteljsko srebro i urušavamo grad - podsjeća Miličević.

Zbog prodaje zemljišta bio je žestoko napadan. HNS-ovci su podnijeli i kaznenu prijavu optužujući ga da je pogodovao Tomislavu Radošu i oštetio Grad. Nakon pročešljavanja cjelokupne dokumentacije i postupka kupoprodaje, prijava je odbačena jer nisu pronađene nepravilnosti ni elementi kaznene odgovornosti.

- S naše je strane izostala komunikacija prema medijima, i to nas je stajalo lošeg publiciteta. Tadašnja javnost bila je negativno usmjerena prema načinu gospodarenja Županjom pa je i naša investicija tada u nekoliko navrata spomenuta u prilično negativnom kontekstu - napominje Radoš.

Tvrdi da je zemljište kupljeno na potpuno regularan način, čak i preplaćeno, a da samo inicijalno ulaganje u investicijske planove i dozvole potvrđuju ozbiljne planove tvrtke.

- Nakon prve faze, koja će osigurati opskrbu energentima, prijeći će se na izgradnju logističkog parka. Procjenjujemo da će ukupna investicija iznositi 50 milijuna eura i da će zaposliti oko 150 ljudi. Od tog plana mi nikako ne odustajemo i strukturirano i planski idemo prema njegovu ostvarenju - zaključuje Radoš.

Inače, istovjetan projekt kao u Županji Strateški plan realizira i u poslovnoj zoni Šopot pokraj Benkovca.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Obogatiti se i otići?!

I dok u drugim sredinama investitore dočekuju raširenih ruku, nudeći im razne povlastice, pojedini županjski “gradobrižnici” strahuju da će u Županji pokupiti što se ima, obogatiti se na račun Županjaca i potom dići sidro. Na taj se način, upozorava Miličević, o Županji stvara vrlo loša slika i odbijaju ozbiljni investitori s dobrim namjerama.

Najčitanije iz rubrike