Regija
SEZONCI PAKIRAJU KOFERE

Gotovo tisuću Slavonki
kreće u njemačke šparoge
Objavljeno 4. veljače, 2013.
Lani je 6.198 hrvatskih državljana radilo na sezonskim poslovima Njemačkoj

ĐAKOVO – Brojčanik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u petak je pokazivao brojku od čak 371.409 nezaposlenih. Kako je u prosincu registrirano 358.214 nezaposlenih osoba, očigledno je da je u samo mjesec dana čak 13.195 ljudi ostalo bez posla! Prema evidenciji HZZ-a, više od polovine nezaposlenih bile su žene. Dio njih, bar na neko vrijeme, posao će naći izvan granica Hrvatske. Naime, u Područni ured Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Osijeku pristižu ugovori za sezonsko zapošljavanje u Njemačkoj. Do sada ih je, kako doznajemo od pročelnika Ante Barukčića, pristiglo stotinjak.

- Prošle su godine na sezonski rad u Njemačku preko nas otišle 854 osobe koje su posao našle u poljoprivredi i ugostiteljstvu, te 19 “gostujućih” radnika, medicinskih tehničara i kuhara. Dakle, ugovori pristižu, do sada ih je stiglo 112. Očekujemo da će podjednak radnika kao i prošle godine pronaći sezonski posao u Njemačkoj - kaže Barukčić.

Poznato je kako naši radnici uglavnom rade u njemačkim poljima, berući šparoge, jagode, jabuke, a prošle se godine spominjala i berba hmelja. Branje šparoga u Njemačkoj plaća se po satu, prošle se godine spominjalo kako se moglo zaraditi od četiri do najviše šest eura po satu. Međutim, kada se odbije trošak smještaja, jednog ili dva obroka dnevno, osiguranja u slučaju nesreće, iznosi zarađen po satu branja šparoga iznose nešto više od tri eura. U šparoge uglavnom odlaze žene, koje kod kuće ostavljaju obitelj, djecu, kako bi u nekoliko mjeseci zaradile dovoljno za cijelu godinu. U poljima provode i po 12 sati, teško zarađujući novac kako bi kod kuće prehranile obitelj.

Kako smo pred vratima ulaska u Europsku uniju, zanimalo nas je donosi li to kakve izmjene, odnosno pogodnosti za naše radnike. HZZ-ova glasnogovornica Matijana Blašković kaže kako “s obzirom na to da Republika Hrvatska pristupa Europskoj uniji, Hrvatski zavod za zapošljavanje službeno će postati sastavni dio EURES mreže, što će omogućiti hrvatskim radnicima da u zemljama EU ispitaju mogućnosti zapošljavanja”.

- Hrvatski radnici, kao i u proteklim godinama, moći će se sezonski zaposliti u SR Njemačkoj. Kad govorimo o zakonom i pravnim propisima određenom sezonskom radu u inozemstvu, jedina zemlja s kojom je Hrvatska ostvarila takav odnos jest SR Njemačka. Trajanje rada je ograničeno radnom vizom, ovisno o vrsti zapošljavanja. Za hrvatske državljane postoji mogućnost sezonskog zapošljavanja unutar djelatnosti ugostiteljstva, poljoprivrede i zabavne djelatnosti za vrijeme do šest odnosno unutar zabavne djelatnosti do devet mjeseci tijekom jedne kalendarske godine. Također postoji mogućnost zapošljavanja gostujućih radnika na vrijeme od 18 mjeseci, zapošljavanja medicinskih sestara/tehničara te studenata na stručnoj praksi tijekom ljeta - kaže Blašković.

- U 2012. godini ukupno se 6.198 hrvatskih državljana zaposlilo na sezonskim poslovima SR Njemačkoj. U ovoj godini očekujemo isti broj realiziranih sezonskih ugovora - dodaje Blašković.

Maja MUŠKIĆ
Čista zarada oko 20.000 kuna

Kad se odbiju svi troškovi, uz marljiv rad i dobro raspolaganje svakim eurom, radnici se kući mogu vratiti i sa 20.000 kuna. Branje šparoga traje od ožujka do lipnja. Njemački poslodavci pamte dobre radnike pa im već prije početka sezone šalju ugovore za sezonsko zapošljavanje.

Po satu branja šparoga “čista” je zarada nešto više od

3

eura

Kod kuće ostavljaju obitelj, rade po 12 sati kako bi u nekoliko mjeseci zaradile za cijelu godinu

Možda ste propustili...

HUMANITARNA AKCIJA ZA IVANA MESIĆA

Motosezona počinje u Rajevu Selu 21. travnja

NA OBRONCIMA FRUŠKE GORE

Idući vikend drugi Ilok Walk & Wine

ZA DJECU OD 3 DO 11 GODINA

Otvara se Šumski pedagoški centar

Najčitanije iz rubrike