Regija
ŽUPANJA POKAZUJE BOGATSTVO ŠOKADIJE I NARODNIH OBIČAJA

Počinje 46. Šokačko sijelo
Objavljeno 2. veljače, 2013.

ŽUPANJA – Danas počinje 46. Šokačko sijelo, najveća tradicionalna kulturno-zabavna manifestacija županjskog kraja, koja je već odavno prerasla lokalne okvire i po kojoj je Županja nadaleko poznata. Ove se godine održava pod nazivom “Šokadijo plemenita, oj Županjo ponosita”, a trajat će sve do utorka, 12. veljače. Tijekom 11 dana pjesme, plesa i narodnih običaja, kroz Županju će proći više od 10 tisuća sudionika i posjetitelja iz cijele Hrvatske, a stižu i gosti iz BiH, Srbije i Poljske.

Manifestacije počinje Malim šokačkim sijelom, na kojem će nastupiti čak 650 sudionika i čuvara tradicije - mališani iz Dječjeg vrtića Maslačak, dječje folklorne skupine iz Štitara, Županje, Babine Grede, Gunje, Soljana, Retkovaca i Gunje te korisnici Dnevnog boravka za skrb o osobama s mentalnim i intelektualnim smetnjama Županja i Društva za pomoć osobama s invaliditetom Golubovi. Malo šokačko sijelo počinje u 10,30 sati u dvorani Mladost. Na istom će mjestu ljubitelji kazališta večeras u 20 sati moći uživati u predstavi Kućanice, u izvedbi Dramske sekcije KUU Kristal-Sladorana.

A ulicama Županje sutra će prodefilirati stotinjak konjanika, koji će tradicionalnim pokladnim jahanjem najaviti početak 46. Šokačkog sijela. Najveselije će biti u podne u središtu grada, gdje će ih dočekati i ugostiti županjski gradonačelnik Davor Miličević i članovi Udruge stanara šokačkih stanova Đeram. Prigodan program pripremili su i članovi KUU Kristal-Sladorana i Tomislav. Nedjeljna večer rezervirana je za članove Gradskog amaterskog kazališta, koji će u 19 sati u dvorani Mladost izvesti predstavu Čaruga. M. Lešić Omerović

Pozvana i ministrica kulture

Iako se županjski HNS-ovci posljednjih dana maksimalno trude svoju stranačku kolegicu i ministricu kulture Andreu Zlatar Violić dovesti u Županju i ukazati joj čast da otvori ovogodišnje Šokačko sijelo, to se, kako doznajemo, ipak neće dogoditi. Predsjednik Organizacijskog odbora, županjski gradonačelnik Davor Miličević potvrdio nam je da je ministrica kulture pozvana na otvorenje, ali nije predviđeno da ona Sijelo i službeno proglasi otvorenim. Ako to već netko od uvaženih gostiju i bude trebao učiniti, napominje Miličević, manifestaciju će otvoriti potpredsjednik Sabora Tomislav Čuljak.

Možda ste propustili...

UZ OBILJEŽAVANJE NACIONALNOG DANA UDOMITELJSTVA

Trenutačni broj udomitelja ne zadovoljava potrebe

KOD SPOMEN-OBILJEŽJA BRANITELJIMA

Vijenci i lampioni uz Dan državnosti

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

UZ POŠTOVANJE KONZERVATORSKE STUDIJE

Uklanjat će se građevine u dvorištu bivšeg Trgoprometa

2

NA KONFERENCIJI ZA NOVINARE HSU-a

Vinković zatražio neopozive ostavke

3

POTRAŽUJU DODATNIH 141.000 EURA NA IME KAMATE

Zbog blokade računa
Grad Županja kreće u novu
parnicu s tvrtkom Borovo