Regija
ŽUPANJA POKAZUJE BOGATSTVO ŠOKADIJE I NARODNIH OBIČAJA

Počinje 46. Šokačko sijelo
Objavljeno 2. veljače, 2013.

ŽUPANJA – Danas počinje 46. Šokačko sijelo, najveća tradicionalna kulturno-zabavna manifestacija županjskog kraja, koja je već odavno prerasla lokalne okvire i po kojoj je Županja nadaleko poznata. Ove se godine održava pod nazivom “Šokadijo plemenita, oj Županjo ponosita”, a trajat će sve do utorka, 12. veljače. Tijekom 11 dana pjesme, plesa i narodnih običaja, kroz Županju će proći više od 10 tisuća sudionika i posjetitelja iz cijele Hrvatske, a stižu i gosti iz BiH, Srbije i Poljske.

Manifestacije počinje Malim šokačkim sijelom, na kojem će nastupiti čak 650 sudionika i čuvara tradicije - mališani iz Dječjeg vrtića Maslačak, dječje folklorne skupine iz Štitara, Županje, Babine Grede, Gunje, Soljana, Retkovaca i Gunje te korisnici Dnevnog boravka za skrb o osobama s mentalnim i intelektualnim smetnjama Županja i Društva za pomoć osobama s invaliditetom Golubovi. Malo šokačko sijelo počinje u 10,30 sati u dvorani Mladost. Na istom će mjestu ljubitelji kazališta večeras u 20 sati moći uživati u predstavi Kućanice, u izvedbi Dramske sekcije KUU Kristal-Sladorana.

A ulicama Županje sutra će prodefilirati stotinjak konjanika, koji će tradicionalnim pokladnim jahanjem najaviti početak 46. Šokačkog sijela. Najveselije će biti u podne u središtu grada, gdje će ih dočekati i ugostiti županjski gradonačelnik Davor Miličević i članovi Udruge stanara šokačkih stanova Đeram. Prigodan program pripremili su i članovi KUU Kristal-Sladorana i Tomislav. Nedjeljna večer rezervirana je za članove Gradskog amaterskog kazališta, koji će u 19 sati u dvorani Mladost izvesti predstavu Čaruga. M. Lešić Omerović

Pozvana i ministrica kulture

Iako se županjski HNS-ovci posljednjih dana maksimalno trude svoju stranačku kolegicu i ministricu kulture Andreu Zlatar Violić dovesti u Županju i ukazati joj čast da otvori ovogodišnje Šokačko sijelo, to se, kako doznajemo, ipak neće dogoditi. Predsjednik Organizacijskog odbora, županjski gradonačelnik Davor Miličević potvrdio nam je da je ministrica kulture pozvana na otvorenje, ali nije predviđeno da ona Sijelo i službeno proglasi otvorenim. Ako to već netko od uvaženih gostiju i bude trebao učiniti, napominje Miličević, manifestaciju će otvoriti potpredsjednik Sabora Tomislav Čuljak.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DVOSTRUKI “FESTIVAL DEMOKRACIJE”

Na isti dan izbori za EU i mjesne odbore

2

AUTOKLUB PANONIJA DOBIO DONACIJU

Grad Našice dao 5500 eura za nabavu dvaju karting-vozila za djecu

3

U ŠUMANOVCE PRISTIŽE SVE VIŠE HODOČASNIKA

Dan poljodjelaca, obiteljski dan, uz molitvu i druženje