Novosti
MINISTARSTVO ZDRAVLJA

Došao kraj ljekovitim i čudotvornim napitcima
Objavljeno 2. veljače, 2013.
Zdravstvene tvrdnje, prema regulativi EU, ne smiju poticati na pretjeranu konzumaciju hrane

ZAGREB - Proizvođači prehrambenih proizvoda, vitamina i ostalih dodataka prehrani od 1. srpnja morat će uskladiti zdravstvene tvrdnje o svojim proizvodima sa strogom regulativom Europske unije, odnosno popisom zdravstvenih tvrdnji koje su krajem 2012. godine dobile odobrenje za primjenu na europskom tržištu. Tvrdnjama da neki proizvod služi za liječenje ili prevenciju bolesti, o brzom gubitku tjelesne mase, tvrdnjama na alkoholnim pićima ili tvrdnjama koje se pozivaju na preporuku individualnih liječnika ili zdravstvenih stručnjaka, neće biti mjesta na proizvodima na hrvatskom tržištu, ali ni u katalozima, reklamama ili internetskim stranicama.

Odluke o tome što se smije, a što ne pripisivati pojedinom proizvodu donosi Ministarstvo zdravlja, a tvrdnje se odobravaju uz predočenje detaljne dokumentacije kojom proizvođači moraju znanstveno dokumentirati tvrdnju koju žele istaknuti na svojem proizvodu. Kako je istaknuto na Prvoj hrvatskoj konferenciji o zdravstvenim tvrdnjama održanoj jučer u organizaciji Hrvatskog instituta za nutricionizam, odsad će se odobravati samo one na EU-listi, a nova će se regulativa odnositi na oko 3.000 proizvoda i 350 tvrtki koje posluju s hranom i dodacima prehrani.

Europska unija u prosincu je donijela uredbu s popisom odobrene 222 zdravstvene tvrdnje, kojih se zemlje članice, uz manje odmake, moraju pridržavati. Više stotina tvrdnji odbijeno je ili se nalazi na čekanju dok se ne ispita mogu li nositi oznaku zdravstvene tvrdnje. Na popisu proizvoda koji čekaju odobrenje Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) nalaze se probiotici, biljni proizvodi te neki popularni dodaci prehrani poput matične mliječi, propolisa ili ginka.

Zdravstvene tvrdnje, prema regulativi EU, ne smiju poticati na pretjeranu konzumaciju hrane, a moraju imati upozorenje za osobe koje proizvod ne bi smjele konzumirati. EU-propisi državama dopuštaju određenu fleksibilnost u određivanju zdravstvenih tvrdnji, ali one ne smiju imati jaču težinu od one koju odobrava EU, upozorila je Marija Pašalić iz Ministarstva zdravlja. Hrvatska pravilnike koji uređuju to područje mora uskladiti s EU regulativom do rujna 2013. godine, kada istječe i rok u kojem se postojeće tvrdnje na proizvodima moraju revidirati.

Novim pravilnikom o informiranju potrošača o hrani, koji je upravo stupio na snagu, propisana je bolja čitljivost deklaracije, obvezno označavanje alergena u popisu, obvezno navođenje hranjivih vrijednosti hrane, podrijetla hrane i datuma smrzavanja za meso, mesne i riblje proizvode. Kako je istaknuto, očekuju se novosti u označavanju hrane namijenjene vegetarijancima i veganima, u navođenju hranjivih vrijednosti proizvoda te preporučenim količinama konzumacije za djecu i ostale posebne skupine potrošača.

Ljerka BRATONJA MARTINOVIĆ

3.000

proizvoda mora imati dozvole Ministarstva zdravlja

350

tvrtki koje posluju s hranom bit će pod kontrolom

Odobrenje Europske agencije za sigurnost hrane čekaju probiotici, biljni proizvodi te dodaci prehrani

Možda ste propustili...