Dome slatki dome
VOĆNJAK U VELJAČI

Vrijeme je za... orezivanje
Objavljeno 31. siječnja, 2013.
U veljači orežite i grmove ribiza, ogrozda, vinovu lozu, kao i mlade voćke koje tek treba formirati

U veljači, čim vrijeme to omogući, treba započeti rezidbu voćaka jer ona mora biti gotova do kraja zime, a neće baš svi dani biti pogodni za radove.

Osim toga, rezidba je tek dio posla koji treba obaviti želimo li se i ove sezone pohvaliti plodovima. Najprije se treba pozabaviti alatom, naoštriti škare i pile, nabaviti voćarski vosak, popraviti ljestve, pripremiti zaštitne rukavice... Orezivat ćemo sve voćne vrste osim trešnje, koja se orezuje isključivo u vegetaciji, najbolje nakon što rodi. I drugim voćkama je trebalo priuštiti i ljetno orezivanje, jer bez njega ni zimsko neće dati najbolje rezultate u pogledu plodnosti, ali sad što je, tu je.

Rezidbom se formira željeni oblik stabla, ono se pomlađuje i bolje rađa. Orežite otpornije vrste poput jabuka i krušaka. One osjetljivije poput marelica, bresaka i smokava orežite kasnije. Orezivanjem se regulira i ravnoteža između podzemnog i nadzemnog dijela. Najčešće korištene tehnike orezivanja su prorjeđivanje i prikraćivanje. Prorjeđivanjem uklanjamo višak izboja i povećavamo rodnost, dok prikraćivanjem skraćujemo izboje kako bi se biljka razgranala na određenoj visini. Nikako ne zaboravite odstraniti i vodopije koje samo dodatno iscrpljuju biljku, a ne donose plod. Prepoznat ćete ih po jakim šibama na vrhu krošnje, koje rastu uvis.

Pravilan rez

Važno je znati pravilno odrezati granu, jer time smanjujemo mogućnost zaraze različitim gljivičnim i bakterijskim bolestima. Pravilan rez uvijek je ukošen u odnosu na pup i oko 1 cm iznad samog pupa. Pri rezidbi pazite da ne odrežete ukoso prema pupu. Nasuprot pupa ostaje visoki batrljak, a kapljice kiše i rose slijevaju se na pup pa može doći do pojave truleži. Kod vinove loze posebno je važno paziti na to jer kada krene vegetacija, loza počne suziti te se sav stanični sok izlije po pupovima.

U veljači orežite i grmove ribiza, ogrozda, vinovu lozu, kao i mlade voćke koje tek treba formirati. Provjerite u kakvom su stanju potpornji za voćke i jesu li još upotrebljivi i nabavite nove ako je to potrebno. Ako namjeravate koristiti prošlogodišnje potpornje, morate znati da se i preko njih može prenijeti bolest na biljke koje ćete saditi ove godine, pa koristite isključivo one za koje su bile pričvršćene zdrave biljke, inače ih bacite ili spalite.

Po površini tla oko voćki razbacajte stajski gnoj, a zatim ga ukopajte oko voćke. Prihranu obavezno obavite prije cvatnje.

Zimsko prskanje

U ovo vrijeme treba početi i sa zaštitom voćaka, takozvanim zimskim prskanjem. Kod nas se najčešće koristi crveno ulje koje uništava štetnike i jaja koja prezimljuju na granama i deblu, no potrebno je i obraditi tlo oko voćaka. Time se uništavaju različiti razvojni stadiji štetnika koji prezimljuju u tlu. Prilikom prskanja obavezno nosite zaštitnu opremu poput kape, čizmi, naočala i maske za lice, a biljke koje tretirate dobro namočite sredstvom. Zaštita prilikom rukovanja otrovnim sredstvima neophodna je stoga što se otrovi akumuliraju u tijelu, pa premda nećete odmah osjetiti njihovo štetno djelovanje, to će se s godinama sigurno osjetiti.

Crveno ulje osim insekticidnog, ima i fungicidno djelovanje. Koristi se za suzbijanje sljedećih štetnika: štitastih ušiju na šljivi, zimskih jaja crvenog pauka, zimskih jaja lisnih ušiju, zimskih jaja kruškine buhe te za suzbijanje kovrčavosti breskve, šupljikavosti lišća koštičavog voća, pjegavosti lišća i krastavosti plodova jabuke i kruške. Biljke treba prskati u fazi mirovanja s 2-3-postotnom otopinom crvenog ulja. Za zimsko prskanje može se koristiti i bijelo ulje, pogotovu u zaštiti citrusnog voća.J.Sedlak

Pri rezidbi pazite da ne odrežete ukoso prema pupu. Nasuprot pupa ostaje visoki batrljak, a kapljice kiše i rose slijevaju se na pup pa može doći do pojave truleži.

Kako orezati crveni ribiz

Kod ribiza se uglavnom uklanjaju osušene, bolesne i grane koje se križaju, dok se glavne grane skrate za 10-ak cm od prošlogodišnjeg prirasta. Ako je potrebno izbaciti neku od starih grana koja više ne rađa, mlade grančice ne treba orezivati. Ako ste prošle godine zasadili grmove ribiza, sada ih pravilno formirajte. Sve jednogodišnje izboje skratite za polovicu dužine, a provodnicu skratite na dva pupa, te odstranite sve izbojke do visine 10 cm od tla. Sljedeće godine lateralne grane ponovno skratite na pola, a sve ostale skratite tako da ostane samo jedan pup. Također, uklonite sve izbojke koji su se razvili u podnožju stabla.

Pomladite stablo

Kako je pomlađivanje kompliciran posao, koji traje i po nekoliko godina, najprije treba odlučiti nije li možda bolje jednostavno odstraniti staro stablo. Rezovi na stablu koje želimo pomladiti bit će, naime, veliki, pa to trebamo učiniti postupno kako bismo spriječili razvoj bolesti. Ako imate stablo koje nije orezivano nekoliko godina, ono najčešće bujno cvate, ali slabo plodonosi. Zato je potrebno osim orezivanja napraviti adekvatnu zaštitu, ali i prihranu.U prvoj godini odstranite sve suhe grane ili one bolesne te one koje su previsoke za uzgojni oblik koji ste izabrali. Odstranite i sve grane koje rastu u podnožju debla ili iz dijela između površine tla i mjesta otkuda se formira krošnja. Odstranite sve grane koje krivo rastu, kao i one koje se međusobno križaju.Prorijedite lateralne izbojke, a isto učinite i sljedeće godine kako biste održali oblik. Nakon rezidbe obavezno primijenite voćarski vosak da zaštitite veće rezove i onemogućite razvoj bolesti i štetnika.

Bijeljenje stabla

Kora drveća zimi može pretrpjeti znatne štete jer je izložena utjecaju sunčanih zraka, niskih temperatura i hladnih vjetrova. Sunčane zrake, naime, zagrijavaju koru, koja onda pri niskim temperaturama puca. Pukotine u kori izvrsno su mjesto za prezimljenje raznih gljivica i insekata koji kasnije mogu naštetiti voćki. No, to se neće dogoditi ako koru premažete gašenim vapnom pomiješanim s vodom, ali ne pregusto.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SEZONSKI LOOK

U bojama jeseni

2

JEDNOSTAVNO U JEDNOM POTEZU

Usisavanje i brisanje

3

VRT JESENSKA SADNJA RUŽA

Ruže sadimo u listopadu