Ekonomija
MJERE ZA POVEĆANJE ZAPOSLENOSTI

Potpore za zapošljavanje i poljoprivrednicima
Objavljeno 31. siječnja, 2013.

Vezani članci

ZAKON O POTICANJU ZAPOŠLJAVANJA

Mrsić obećao više novca za mjere za zapošljavanje

OSIJEK - Za poticanje zapošljavanja kroz sedam mjera država je u ovoj godini osigurala ukupno 454 milijuna kuna. Nacionalni plan za poticanje zapošljavanja ove je godine započeo ranije i trajat će do ulaska Hrvatske u EU, 1. srpnja, nakon čega će, kako je rečeno na predstavljanju u Regionalnom uredu HUP-a, program samo promijeniti.

Kako je naveo Miroslav Vanek, voditelj Odsjeka mjera aktivne politike zapošljavanja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje područne službe Osijek, ove su godine kriteriji nešto izmijenjeni, te je olakšan ulaz u pojedine mjere.

- Tako nema više nezaposlene osobe u evidenciji Zavoda koja ne bi mogla biti uključena u neku od mjera. Ove godine i obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG-i) mogu koristiti potpore za zapošljavanje, kao i obrti koji nemaju zaposlenika, rekao je Vanek, te je dodao kako se vjeruje da će ove nove mjere dovesti do još većeg zapošljavanja nego lani.

Inače kako je istaknuto u prošloj godini na području Osječko-baranjske županije zabilježen je najveći broj korisnika u odnosu na ranije godine, njih ukupno 4.254 od čega ih je oko 3.000 radilo na javnim radovima. Usporedbe radi u 2011. ukupni broj korisnika mjera aktivne politike zapošljavnja bio je na Osječko-baranjskoj županiji 4.100.

Raspon novih poticajnih sredstava koji se mogu dobiti kreće se od nešto više od 10.000 kuna do više od 80.000 kuna.

Kad je riječ o mjerama aktivne politike zapošljavanja koje su se provodile lani Hrvatska udruga poslodavaca imala je nekoliko primjedbi. Ivan Sarić, pravni savjetnik Hrvatske udruge poslodavaca, kazao je jučer kako je veći dio njihovih primjedbi uzet u obzir.

- Za privatni sektor ostao je neprihvatljiv kriterij prema kojem mjere mogu koristiti samo ako u zadnjih šest mjeseci nisu imali poslovno uvjetovanih otkaza, kazao je Sarić. Z.Rupčić

10.130,40

najmanji je iznos potpora za zapošljavanje 81.635,88

najviši je iznos potpora za zapošljavanje

PAKETI MJERA

ZA MLADE

ZA POSEBNE SKUPINE

ZA INVALIDNE OSOBE

ZA STARIJE OSOBE

ZA DUGOTRAJNO NEZAPOSLENE

ZA NEZAPOSLENE ROMSKE MANJINE

ZA POSLODAVCE U TEŠKOĆAMA

Možda ste propustili...

DODIJELJENA ZLATNA KOŠARICA 2024. ZA NAJBOLJA OSTVARENJA

Podravka najbolji proizvođač

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

OPORAVAK USLUŽNOG SEKTORA

Poslovna aktivnost u eurozoni porasla

Najčitanije iz rubrike