Regija
MINISTARSTVO NAPOKON ODGOVORILO ŽUPANJCIMA

Linićevo “ne” Županji za
kredit od 8 milijuna kuna
Objavljeno 30. siječnja, 2013.

ŽUPANJA – Ministarstvo financija uskratilo je suglasnost Gradu Županji za dugoročno kreditno zaduživanje u iznosu od osam milijuna kuna! Kreditna sredstva trebala su se utrošiti za prijevremenu otplatu postojećeg kredita prema HBOR-u, rekonstrukciju Ulice Petra Svačića sa zatvorenom oborinskom odvodnjom i nogostupom, a najveći dio sredstava, čak 3,9 milijuna kuna, trebao je ići u rekonstrukciju savskog nasipa i izgradnju dijela šetnice na Savi. Proveden je postupak javnog nadmetanja i Hrvatska poštanska banka odabrana je kao najpovoljniji ponuditelj kredita. Planirani rok otplate bio je deset godina, uz redovitu kamatnu stopu od sedam posto godišnje.

Na temelju odluke Gradskog vijeća, u kolovozu 2012. Vladi RH poslan je zahtjev za ishođenje suglasnosti za zaduživanje. Očekivalo se da će povratna informacija stići već krajem rujna ili u listopadu, planiran je i rebalans proračuna, ali odgovor nije stizao, što je otvorilo prostor raznim špekulacijama. Županjski kuloari sve su glasnije govorili o tome da pojedinci likuju i tvrde da novog kreditnog zaduženja neće ni biti. Čule su se priče kako neki žestoko navijaju za to da Linić uskrati suglasnost i da se potpuno zaustavi investicijski ciklus u Županji, što im nekoliko mjeseci prije lokalnih izbora i te kako odgovara. Pri donošenju proračuna za 2013. na sjednici Gradskog vijeća održanoj sredinom prosinca gradonačelnik Davor Miličević poručio je da bi volio dobiti odgovor, bez obzira na to kakav će biti. I sam je napomenuo da ima saznanja o tome da su pojedinci u gradu, ustvrdivši da već svatko može pretpostaviti o kome je riječ, u Zagreb slali prijave s ciljem uskraćivanja suglasnosti.

Nakon više od četiri mjeseca, točnije, 7. siječnja 2013., odgovor je stigao, i to negativan. Kao razlozi uskraćivanja suglasnosti, doznajemo od gradonačelnika Miličevića, navedeni su nepotpuna priložena dokumentacija i nedovoljno objašnjenje projekata koji se kreditnim zaduženjem namjeravaju realizirati. Priče o tome da je suglasnost izostala zbog prezaduženosti Grada, Miličević naziva objedama i podmetanjima, koja, kaže, stalno stižu od jednih te istih osoba, ustvrdivši da obveze Grada iznose 15 milijuna kuna i da će do kraja tekuće godine biti dodatno smanjene za oko dva milijuna kuna. Marija Lešić Omerović

Tražit će upola manje?

“Ne vidim razloga da smo na takav odgovor morali čekati više od četiri mjeseca, mogli smo ga dobiti i u roku od mjesec dana. Tako je kako je, u neke igre i igrice ne želim ulaziti. Šetnicu smo u međuvremenu uspjeli izgraditi iz drugih izvora, a i za Svačićevu ćemo nastojati pronaći rješenje”, ističe Miličević. Dodaje da nije isključeno ni to da će Grad ponovno zatražiti suglasnost za kreditno zaduženje, ali u upola manjem iznosu.

Ministarstvo je odgovor poslalo nakon

4

mjeseca

Možda ste propustili...

SLAVONSKO-BARANJSKE POLJOPRIVREDNE POVRŠINE

Kiša je spasila usjeve, ali zbraja se šteta od divljači

U ŠUMANOVCE PRISTIŽE SVE VIŠE HODOČASNIKA

Dan poljodjelaca, obiteljski dan, uz molitvu i druženje

SKUPŠTINA UDVDR-A DONJI MIHOLJAC

Članstvo udruge raste, no nema mlađih članova

Najčitanije iz rubrike