Regija
REGISTRACIJA ZA TRADICIJSKE OBIČAJE

I Turistička zajednica morat će se upisati kao mali proizvođač rakije?
Objavljeno 29. siječnja, 2013.

Vezani članci

DIO BARANJE NA RIJEČKOM KARNEVALU

Vina Belje službena su karnevalska vina

ŽUPANJA - Iako je Turistička zajednica grada Županje kroz manifestaciju “Šokačko sijelo” proteklih 13 godina organizirala priredbu “Peče čiča rakiju” bez ikakvih poteškoća, uz veliku zainteresiranost posjetitelja, ovogodišnja priredba uz kazan na otvorenom donijela im je, ističe direktor Mirko Bačić, mnogo više administrativnih problema i naputak da se, čini se, moraju registrirati kao mali proizvođač rakije!

- Davno smo počeli s prikazom običaja pečenja rakije kako bismo zainteresirali ljude. Bilo je to u vrijeme kada na našem području nije bilo gotovo ni jednog proizvođača rakije - prisjeća se Bačić i dodaje kako razumije zakonsku regulativu, no ne i činjenicu da se zbog jednog kazana rakije, odnosno nekih 11-12 litara, TZ mora registrirati i pribaviti “svu silu papirologije”.

- Vlasnik kazana i naša glavna osoba za prikaz ovoga običaja Stevo Klen ima uredne dozvole, plaća potreban paušal, no s kazanom može raditi samo u svome dvorištu, ali ne i na javnoj površini. Dakle, do same priredbe, 10. veljače, treba sve odraditi s Carinarnicom Osijek. Mi kao turistička zajednica nemamo u svome vlasništvu kazan za pečenje rakije. Pa nemamo ni površina pod šljivama. Nadam se da će biti razumijevanja za očuvanje tradicije - kaže Bačić, siguran da će svi propisi biti zadovoljeni.

Kom za novu priredbu “Peče čiča rakiju” je spreman. Naravno, nova je rakija samo za “probati”, a uživat će se moći (u razumnim količinama) u staroj i dobro sačuvanoj, proizvedenoj kod poznatih i priznatih proizvođača, koji svoje obveze prema državi uredno ispunjavaju. Z.Knežević

Najčitanije iz rubrike