Crna kronika
U VUKOVARU POČEO PROCES JELENI KOVAČEVIĆ

Suđenje ženi za ubojstvo supruga zatvoreno za javnost zbog zaštite djece
Objavljeno 28. siječnja, 2013.

VUKOVAR – U sudnici Županijskog suda Vukovar počelo je jučer suđenje Jeleni Kovačević (29). Ona je optužena za teško ubojstvo svog supruga Borislava u listopadu 2011. godine u stanu u vukovarskoj četvrti Borovo naselje, no s glavne rasprave je već nakon 15-tak minuta – javnost isključena.

Sudsko vijeće kojim predsjeda sudac Nikola Bešenski takvu je odluku obrazložilo zaštitom obitelji žrtve odnosno “malodobne djece ubijenog”. Isključenje javnosti predložila je braniteljica optužene, odvjetnica Jasminka Mandić, a s time je suglasno bilo i Županijsko državno odvjetništvo Vukovar. Javnost je isključena s rasprave do izricanja presude, pa je tako i optužnica vukovarskog ŽDO-a čitana iza zatvorenih vrata sudnice.

Ono što se prethodno moglo čuti je to da je na istoj optužnici i Matija Bašić (33), srbijanski državljanin iz Zemuna koji je, kao supočinitelj, nekoliko dana nakon ubojstva uhićen u Beogradu i nalazi se, potvrđeno je, u pritvoru tamošnjeg Višeg suda. On je navodno, odmah nakon okrutnog čina napustio Hrvatsku, a u Vukovaru mu se sudi u odsutnosti. Optužena Jelena Kovačević u sudnicu je dovedena iz Istražnog zatvora u Osijeku gdje se nalazi od uhićenja.

Krvava drama odigrala se u noći 7./8. listopada 2011. godine u stanu na 8. katu zgrade u Borovu naselju gdje su supružnici Kovačević, Jelena i tada 30-godišnji Borislav, živjeli sa svoje dvoje malodobne djece. Mrtvo Borislavovo tijelo nađeno je oko 5,30 sati, nakon što je Centru 112 stigla dojava, a policija je ubrzo uhitila suprugu. Utvrđeno je tada kako je Borislav Kovačević usmrćen “s više ubodno-reznih rana hladnih oružjem”.

Neslužbeno se spominjalo kako je 30-godišnjak ubijen na spavanju, a kobne noći u stanu su navodno, bila i djeca. Tada policija nije izlazila u javnost s nikakvim detaljima, a jednako je i sada na početku sudskog procesa, zbog odluke o isključenju javnosti kako bi se izbjeglo dodatno traumatiziranje djece. Dvoje malodobne djece zbrinuto je kod rodbine.

Sanja BUTIGAN
Roditelji ubijenog Borislava: „Preteško nam je“

– Samo da se završi jedanput, da se smirimo. Preteško nam je – kažu roditelji ubijenog Borislava koji su jučer bili u vukovarskoj sudnici, Mira i Đorđe Kovačević. Govore i da su predugo čekali na početak suđenja.

- Ne znam što bih rekao, jako je teško. Tuga i jad. Štogod kazne dobije, za nas kao roditelje je kazna mala - kaže Đorđe Kovačević koji je zajedno sa suprugom Mirom jučer bio vidljivo potresen.

40

godina zatvora, ako bude proglašena krivom, prijeti Jeleni Kovačević

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike