Novosti
TKO IMA PRAVO ZAHTIJEVATI OSOBNE PODATKE

Komunalcima nismo
dužni pokazati dokumente
Objavljeno 29. siječnja, 2013.

OSIJEK - Putnik u vlaku nema kartu, a kondukter mu želi napisati kaznu i traži osobnu iskaznicu. Međutim, putnik ju odbija dati jer je uvjeren da kondukter nema ovlasti tražiti dokumente. Zbog takve, ali i mnogih sličnih situacija, a u povodu Europskog dana zaštite osobnih podataka, istražili smo tko je u ovakvim situacijama u pravu i tko sve može od građana zatražiti osobne dokumente.

- Samo ovlaštene osobe na temelju posebnih propisa imaju pravo zahtijevati osobne dokumente - naglašava Dubravka Dolenc, zmjenica ravnatelja Agencije za zaštitu osobnih podataka, te dodaje da je policija svakako ovlaštena u svrhu legitimiranja, ali se prethodno i policajac mora predstaviti građaninu. Samo u iznimnim situacijama na upozorenje - „POLICIJA!“ - može zatražiti legitimiranje građana.

- Kontrolori, komunalni redari i osobe sličnog statusa imaju pravo zatražiti od pojedinca da se identificira, ali građanin nije dužan pokazati dokumente. Međutim, tada službene osobe imaju pravo pozvati policiju - ističe Dolenc. U pojedinim slučajevima iako službena osoba nije ovlaštena poduzeti mjere prisile protiv osobe koja se ne želi identificirati, građanin koji se nije identificirao na zahtjev može prekršajno odgovarati. Pravi je primjer za to uskraćivanje dokumenata državnim inspektorima te onemogućavanje carinskog službenika u obavljanju svojih zakonskih ovlasti.

U slučaju kada je pojedinim dobnim skupinama zabranjena kupnja određene robe, kao što je mlađima od 18 zabranjeno prodavati alkoholne i duhanske proizvode, ili im je zabranjem ulazak u neku prostoriju, prodavač ili zaštitar imaju pravo zatražiti od te osobe da dokaže svoje godine obavljanjem uvida u pojedine dokumente.S.Cvetko

Dokumente se mora predočiti državnim inspektorima te carinskim službenicima u obavljanju zakonskih ovlasti