Kultura
ŽUPANJA - GRADSKI MUZEJ OBILJEŽAVA 60. OBLJETNICU

Položen temeljni kamen za podizanje spomenika osnivaču Stjepanu Gruberu
Objavljeno 29. siječnja, 2013.
Gruber je zaslužan što Županja šest desetljeća ima muzej

Gradski muzej Stjepana Grubera u Županji ove godine slavi 60. obljetnicu svoga postojanja, a u povodu toga, u sklopu tradicionalne manifestacije Noć muzeja, u parku županjskog muzeja položen je temeljni kamen za spomenik osnivaču, prof. Stjepanu Gruberu.

O njegovom značenju i zaslugama u obogaćivanju kulturnog života grada Županje govorila je ravnateljica Janja Juzbašić. Ustvrdila je da je upravo Stjepan Gruber zaslužan za to što Županja već šest desetljeća ima muzej i pitanje je bi li danas uopće i postojao da nije bilo entuzijasta predvođenih Stjepanom Gruberom, koji su se sredinom prošlog stoljeća odlučili na tako važan iskorak.

Temeljni kamen položili su njegova kći, prof. Jasna Gruber, unuka Lidija Ristevski, županjski gradonačelnik Davor Miličević i ravnateljica Muzeja Janja Juzbašić, a blagoslovio ga je prečasni Ivan Varoščić, župnik Župe sv. Ivana Krstitelja u Županji.– Ponosni smo na naš muzej i Grad će podržati podizanje spomenika njegovom osnivaču Stjepanu Gruberu, što će također postati dio županjske turističke ponude - rekao je gradonačelnik Miličević. Kćerka Jasna i unuka Lidija istaknule su da su vrlo ponosne na svoga oca i didu, koji je u Županji dobio i svoju ulicu. Bio je, kažu, vrlo skroman čovjek, koji bi, kada bi znao za podizanje spomenika, ustvrdila je kćerka Jasna, zasigurno rekao da je to previše.

Nakon polaganja temeljnoga kamena održana je donatorska večer na kojoj se nastojalo prikupiti što više sredstava za spomenik, čiji je idejni projekt izrađen. Članovi KUU “Tomislav” izveli su građanske plesove, a u čast Stjepanu Gruberu postrojena je i povijesna postrojba Serežana Konjogojske udruge Stari Graničar pred Čardakom muzeja.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Možda ste propustili...

KNJIŽEVNICA ZA DJECU JELENA PERVAN

Približava priče djeci s teškoćama u razvoju

SPOMEN-MUZEJ BISKUPA J. J. STROSSMAYERA

Noć muzeja: izložbe, koncert, radionice...

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NEVEN SESARDIĆ U KLUBU KNJIŽARE NOVA

“Konsenzus bez pokrića” izazov je konformizmu

2

KNJIŽEVNICA ZA DJECU JELENA PERVAN

Približava priče djeci s teškoćama u razvoju

3

PONOVNO U ZAGREBU U POVODU 60. OBLJETNICE PJEVAČIČINE SMRTI

“Piaf! The Show” u Lisinskom početkom ožujka