Regija
BARANJCI TONU U DUGOVE

Na bubnju su nekretnine vrijedne 6 milijuna kuna
Objavljeno 28. siječnja, 2013.
Najvrjednja imovina pod ovrhom 70.000 četvornih metara pod vinogradom

BELI MANASTIR - Sukladno očevidniku Hrvatske gospodarske komore, na području Baranje u ovom se trenutku u raznim ovršnim postupcima prodaju nekretnine u vrijednosti gotovo šest milijuna kuna. Budući da se očevidnik vodi o svim nekretninama koje se prodaju u ovršnom postupku, dok su pokretnine upisane samo ako su procijenjene na više od 50.000 kuna, vrijednost ovršnih postupaka sigurno je znatno veća, minimalno za bar milijun kuna. Sasvim jasna ilustracija koja pokazuje u kakvim se financijskim dubiozama u ovom trenutku nalaze Baranjci.

Najvrjedniji ovršni postupak, od onih navedenih u očevidniku, jest onaj s belomanastirskog Općinskog suda težak nešto više od 2,2 milijuna kuna. Riječ je o 70-ak tisuća četvornih metara velikom zemljištu u katastarskoj općini Draž, na kojemu su smješteni vinogradi. Osim toga, više od 600.000 kuna vrijedan je obiteljski dom u Belom Manastiru, za koji je (nova) dražba raspisana za 13. veljače, premda je o prodaji na Općinskom sudu u Belom Manastiru odlučeno još u ožujku 2011. godine. Na bubnju je i kuća u Popovcu, čija je vrijednost procijenjena na više od pola milijuna kuna.

U rubrici pokretnina na području Osječko-baranjske županije koje se prodaju u ovršinim ili stečajnim postupcima nije pronađena ni jedna, ali ne zato što ih nema, nego zato što nisu skuplje od 50.000 kuna. A da su i te kako predmeti ovršnih postupaka, dokaz je e-oglasna ploča belomanastirskog Općinskog suda. Riječ je o manje vrijednim sporovima (premda su “običnim” ljudima i oni poprilično vrijedni), obično za neplaćene TV pristojbe ili telefonske račune, pa umjesto “keširanja” ovršenici često ostaju bez, primjerice, TV prijamnika, neke druge tehničke robe, ili automobila.

Prema informacijama koje imamo, kupci se baš ne otimaju za obiteljske domove.

- Ima slučajeva da kuća završi u nečijem privatnom vlasništvu, ali je znatno češća praksa da se kao vlasnik uknjiži banka, ili neki drugi ovrhovoditelj - saznajemo u belomanastirskom sudu.

Svemu treba dodati i stečajne postupke nad Škrobarom i Dunavom, za čiju imovinu za sada nema zainteresiranih, iako je trenutačna vrijednost nekoliko puta manja od one početne.

Ivica GETTO
Ovrha zbog telefona

Ovrhama podliježu svi, pa tako i jedan poznati baranjski političar, protiv kojega je jedan mobilni operater poslao ovršni prijedlog za pljenidbu, a sve zbog neplaćenih telefonskih računa u iznosu od približno 600 kuna.

S pokretninama ovršni su postupci bar milijun kuna vrjedniji

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DILJ BIO USPJEŠAN I U GODINI KORONE

Pad prodaje kompenziran uštedom na energentima

2

PRVENSTVENO ZBOG PROBLEMA U DALJINSKOM OČITANJU STANJA

Potrošačima je u Županji, Gradištu i Bošnjacima stiglo čak 2500 novih vodomjera

3

ZA KOMUNALNU INFRASTRUKTURU U VUKOVARU 95 MILIJUNA KUNA

Izgradnja parkinga i nova javna rasvjeta u svim dijelovima grada