Regija
KAZALIŠNI AMATERI 25. PUT U RETKOVCIMA

Smotra počela “Teštamentom”
Objavljeno 28. siječnja, 2013.
Smotru je otvorio župan Božo Galić

RETKOVCI - Premijerom predstave “Teštament” autora Pere Budaka, u režiji Andrijane Raguž i izvedbi Kazališta “Mika Živković” iz Retkovaca, u Hrvatskom domu kulture u Retkovcima svečano je u subotu otvorena 25. smotra kazališnog stvaralaštva u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Smotru kazališnoga stvaralaštva otvorio je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, a prije svečanog otvorenja te kazališne manifestacije otvorena je i izložba slika vukovarske slikarice Ljerke Božinović.

- Ovo je mali jubilej manifestacije od izuzetnog značenja za kazališni amaterizam u Vukovarsko-srijemskoj županiji - istaknuo je u ime organizatora predsjednik retkovačkog kazališta Marko Sabljaković. On je također podsjetio na suseljanina Miku Živkovića (1937. - 1998.), retkovačkog učitelja, koji je na poticaj vinkovačkoga redatelja Himze Nuhanovića utemeljio kazališne susrete u Retkovcima i time malo istočnoslavonsko selo ubilježio na kazališnu kartu Hrvatske.

Predstave u službenoj konkurenciji pratit će prosudbena komisija, koju čine osječka glumica i književnica Mira Perić Kraljik te Retkovčanke Marija Mrvičin i Nevenka Živković-Buca, koje će odlučivati o najboljim predstavama i glumačkim izvedbama.

- Vjerujemo da ćete zajedno s nama uživati sljedećih mjesec dana u bogatom programu, izvrsnim kazališnim predstavama te brojnim popratnim priredbama. Pozivamo vas da budete i ove godine publika o kojoj se uvijek pisalo, govorilo, hvalilo jer rijetkost je imati ono što vi nosite u sebi i prenosite na glumce tijekom igre na pozornici. Vidimo se u retkovačkom Domu kulture! - proučio je Sabljaković.

Smotra kazališnog stvaralaštva u Retkovcima održava se pod pokroviteljstvom Vukovarsko-srijemske županije i Općine Ivankovo, u organizaciji Kazališta “Mika Živković” Retkovci.

Roberta MESIĆ
19 kazališnih družina

25. smotra kazališnog stvaralaštva u Vukovarsko-srijemskoj županiji trajat će do 24. veljače, a predstavit će se 19 kazališnih družina s isto toliko predstava, od kojih je 12 u službenoj konkurenciji za nagrade. Nastupit će kazališni amateri iz Belog Manastira, Pačetina, Belišća, Bjelovara, Slavonskog Broda, Jastrebarskog, Ivankova, Vinkovaca, Županje, Đurđevca i Omiša te gostujući kazališni amateri iz Postojne (Slovenija) i Viteza (BiH). U Retkovcima će se tijekom susreta održati i niz drugih kulturnih manifestacija.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike