Ekonomija
ULASKOM U EU PROMJENE I KOD OSIGURANJA

Žene i muškarci plaćat će jednaku premiju osiguranja
Objavljeno 26. siječnja, 2013.

Vezani članci

HUO USTAVNIM SUDOM PROTIV POSKUPLJENJE

Autoosiguranje ove godine skuplje za deset posto

OSIJEK - Skori ulazak Hrvatske u EU, nakon kojeg se očekuje brži ekonomski oporavak, rast investicija, porast broja zaposlenih, a poglavito rast standarda građana i tvrtki, u velikoj će mjeri donijeti i brojne promjene na domaćem osigurateljnom tržištu.

Kako piše specijalizirani časopis za osiguranje “Svijet osiguranja”, najistaknutija promjena koja očekuje osigurateljnu djelatnost prije svega odnosi se na povećanje iznosa šteta za automobilska obvezna osiguranja. Naime, prema propisima EU-a, a s kojima se hrvatsko zakonodavstvo mora uskladiti do ulaska Hrvatske u EU, minimalne svote osiguranja u automobilskom osiguranju trebaju iznositi: za štete na osobama 1,12 milijuna eura po osobi ili 5,6 milijuna eura po štetnom događaju, a za štete na stvarima 1,12 milijuna eura po štetnom događaju.

U odnosu na sadašnje stanje, minimalne osigurane svote povećavaju se višestruko - čak četiri do deset puta. To enormno jednokratno povećanje za korisnike osiguranja svakako je pozitivna vijest, ali postoji mogućnost da za neke osiguratelje to neće proći bez posljedica. Nove minimalne osigurane svote znače i povećan odljev domaće akumulacije za reosiguranje uglavnom kod stranih reosiguratelja.

Hrvatske osiguratelje očekuje i izjednačavanje premija za žene i muškarce u životnim i zdravstvenim osiguranjima, zbog odluke Europskog suda pravde koja je sadašnje razlike u visini premija za muškarce i žene proglasila diskriminirajućim.

Ulaskom u EU, hrvatsku osigurateljnu industriju očekuju i pripreme na veću konkurenciju i profesionalizaciju poslovanja, ponajprije u prodaji osiguranja. Naime, osiguravajuća društva do 30. lipnja 2013. godine moraju završiti prodaju osigurateljnih proizvoda koji koriste spol kao faktor rizika. Drugim riječima, prema novim europskim propisima, koji su za ostatak Europe stupili na snagu već krajem prosinca prošle godine, nakon ulaska Hrvatske u EU muškarci i žene plaćat će jednaku premiju za sve vrsta osiguranja, odnosno raskida se s dosadašnjom praksom određivanja rizika prema spolu klijenta. Zbog toga muškarci više neće plaćati skuplju cijenu za police osiguranja od žena nego će se cijena izjednačiti. Profitirat će, dakle, muškarci jer su, kao “rizičniji”, plaćali dosad višu cijenu premije, a žene će plaćati više nego do sada.

Nastavak implementacije zakonodavstva EU i jak nadzor nad društvima za osiguranje dovest će također do daljnje stabilizacije tržišta. Na taj će način profitirati osiguranici kojima će biti zajamčen još viši standard usluge i poslovanja.

Osiguratelje koji danas posluju na hrvatskom tržištu očekuje i veća konkurencija na tržištu od strane osigurateljnih tvrtki sa sjedištem u EU i izvan EU. Na taj će način hrvatski osiguranici također profitirati jer bi cijena mogla biti niža, a i na tržište će zasigurno stići puno novih, inovativnih proizvoda osiguranja s EU tržišta. Uz smanjenje cijene, očekuje se i povećanje kvalitete usluge, posebno u rješavanju šteta.

Nikola VUKADINOVIĆ
Nužna i edukacija

Sve prednosti u osiguranju koje donosi ulazak Hrvatske u EU korisnici će biti u mogućnosti kvalitetno iskoristiti uz pretpostavku da mjerodavni ulože dodatan napor u povećanje financijske pismenosti hrvatskih građana, što je osnovni preduvjet da oni znaju odabrati pravi proizvod osiguranja za sebe. Kako je financijska, pa tako i osigurateljna pismenost u EU top-tema, očekuje se da će ulaskom naše zemlje u Europsku uniju i Vlada i mjerodavni prepoznati važnost ulaganja u taj poslovni segment.

PAD BRUTOPREMIJA u osiguranjima

Prošla je godina četvrta zaredom u kojoj je ostvaren pad hrvatskog tržišta osiguranja. Krajem prosinca 2012. ukupna zaračunata brutopremija 27 društava za osiguranje iznosila je 9,04 milijarde kuna, što je 106,5 milijuna kuna, ili 1,2 posto manje nego na kraju 2011. godine, izvijestio je Hrvatski ured za osiguranje. Krajem prosinca prošle godine ukupna zaračunata brutopremija u neživotnim osiguranjima iznosila je 6,57 milijardi kuna, što je za 2 posto manje nego krajem prosinca 2011. Istodobno je brutopremija u životnim osiguranjima porasla za 1,2 posto, na 2,46 milijardi kuna.

MINIMALNI IZNOSI U AUTOOSIGURANJU

1,12

milijuna eura za štete na osobama po osobi

5,6

milijuna eura po štetnom događaju

Možda ste propustili...

KUPCI POSTAJU OSVJEŠTENIJI

COVID stvara nove skupine potrošača

NAJTEŽE POGOĐENE ŽITARICE

Gubitci uroda u 50 godina utrostručeni

TREĆINU FARMACEUTSKIH PROIZVODA IZVOZE U SAD

EU lijekove najviše uvozi iz Švicarske

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana