Mozaik
I U OSIJEKU I SLAVONIJI SVE VIŠE IGRAČA EREPUBLIK

Hrvati “okupirali” gotovo cijelu Indiju!
Objavljeno 25. siječnja, 2013.
Virtualni građani se bore, glasaju i rade u svojoj državi

U jeku žestokih rasprava oko uvođenja ćirilice na javnim mjestima u hrvatskom gradu heroju Vukovaru, ovih je dana odjeknula vijest kako je Srbija uspjela učiniti ono što nije prije dvadesetak godina: okupirati ne samo Slavoniju i Baranju nego i cijelu Hrvatsku.

Naravno, to se nije dogodilo u stvarnosti, nego u sve popularnijoj strateškoj računalnoj, tzv. browser-based igrici eRepublik, čiji se koncept vrti oko ideje paralelnog svijeta, a koju već pet godina igra stotine tisuća, možda i milijuna igrača diljem svijeta. Među njima je i naš sugovornik iz Bjelovara, 34-godišnji student diplomskog studija glume i lutkarstva na Umjetničkoj akademiji u Osijeku.

"Ova igra krenula je prije pet godina iz Rumunjske, kada je ona ulazila u Europsku uniju, a financirana je iz europskih fondova jer je rađena s ciljem sociološkog istraživanja naroda, odnosno kako će se oni ponašati u igrici koja je velikim dijelom preslika stvarnog svijeta. Jedna bitna stvar je da eRepublik igraju doktori, direktori, smetlari, bauštelci, svi, jer su u igri svi isti. Ne postoje klasne razlike između ljudi, i jer ne vidimo jedni druge. Prema mojoj procjeni igru igra između 100 i 150 Osječana, odnosno bar 500 Slavonaca", priča mladić čiji je virtualni nadimak Z N Gorki.

Politika, ekonomija, novinarstvo

U igrici se često događaju i ažuriraju izmjene i iz stvarnog svijeta, ali igrači zapravo sami kreiraju stanje, što je Gorana najviše i privuklo. "eRepublik sam počeo igrati na nagovor jednog prijatelja iz Osijeka, a prednost je što na ovu igru možete potrošiti upravo onoliko vremena koliko imate, ne trebate je igrati stalno. Naime, može vam oduzeti samo tri minute dnevno, a isto tako na njoj možete gubiti i sate", priča Goran.

Postoje ukupno četiri modula kroz koja se može sudjelovati u ovoj igri – ratni, politički, ekonomski i novinarski. U igri tako postoje i centralna banka, nekoliko stvarnih ministarstava, državne tvrtke...

"Najpopularniji modul je, očekivano, ratni, jer se mogu boriti svi. Kako vojnici, tako i obični građani, političari, poduzetnici i slično... S druge strane, stranački, predsjednički i kongresni izbori se provode na datume 5., 15. i 25. u mjesecu. Ja sam nedavno opet postao ministar ekonomije, neki ekvivalent Slavku Liniću, a prvi potez u prethodnom mandatu mi je bio smanjivanje PDV-a na oružje i na hranu s 25 na 5 posto. Šverceri su se protivili, ali cjelokupna zajednica je vrlo dobro prihvatila tu odluku", priča on.

Brazilci najbrojniji

Kao i u stvarnom životu, na žalost, ponajveće "trzavice" pa čak i ratovi u Europi događaju se upravo na ovom prostoru, između Hrvatske, Srbije i Slovenije. Nedavno se pak dogodilo da je Srbija, koja je treća na svijetu po broju igrača – gotovo 15 tisuća, odmah iza puno većih Brazila i Argentine – okupirala Hrvatsku, ali i susjednu Bosnu i Hercegovinu. Stoga su Hrvati morali izbjeći u Indiju, koju su zauzeli gotovo cijelu, ali im je osnovni cilj, naravno, osloboditi svoju zemlju.

"Igrača iz Srbije ima više nego nas i nismo im se mogli oduprijeti, a i naši nekadašnji saveznici, Poljaci i Španjolci, promijenili su stranu. Zato pozivamo sve zainteresirane igrače iz Hrvatske da se uključe i pomognu nam osloboditi svoju zemlju", poziva Z N Gorki, a kao linkove za uključivanje nudi: http://www.erepublik.com/ en/referrer/Z+N+Gorki i

http://www.erepublik.com/ en/referrer/funky_ribar

Tomislav LEVAK
Glas Slavonije najčitanije novine na svijetu?

U sklopu novinarskog modula naš sugovornik je u nedjelju, 20. siječnja, svoje novinsko izdanje preimenovao u e-Glas Slavonije, naravno po najčitanijem regionalnom dnevnom listu. "Do sada već imamo više od 500 pretplatnika , a ako nastavi ovako napredovati, ubrzo će postati najčitanije novine u eRepubliku. Naime, najčitanije imaju oko 11 tisuća pretplatnika. Nakon što sam promijenio naziv novina, prijavilo mi se novih 50 pretplatnika, što je puno", ističe Z N Gorki.

Način igranja

U eRepublik uključena je većina važnijih zemalja na svijetu, a virtualni građani se bore, glasaju i rade u svojoj državi. Igrač, odnosno građanin, dobije određenu svotu novca i zlata na početku igre i pronalazi si prvi posao, te nakon obavljenog rada dobiva plaću. S vremenom se ta plaća povećava, ovisno o vještini (skill) radnika, zakonima tržišta i volji poslodavca. Svaka država ima svoju valutu, a zlato je zajednička valuta svima. Važna stavka je i wellness, kojeg regulirate radeći, vježbajući snagu, ratujući i hraneći se. Možda se sve ovo čini komplicirano, ali je mehanizam igre takav da igrača polako uvodi u igru, jer kako napreduje otključava razne funkcije, a tu su i stariji igrači koji će rado pomoći. Svi podatci mogu se pronaći na web stranici www.erepublik.com

Možda ste propustili...

NAJBOLJA ŠKOLA ANIMACIJE ANIMAFESTA 2024

Nagrada školi La Poudriere

NOVI SPIN NA HOROR PROŽET CRNIM HUMOROM

“Abigail” u kinima: Otkačena zabava puna krvave akcije

Najčitanije iz rubrike