Regija
DRŽAVA IM USKRATILA POTPORU

Razočarana djeca iz udruge
“Golubovi” odbijaju ići na nastavu
Objavljeno 24. siječnja, 2013.
U projekt je bilo uključeno šest asistenata, koji su radili s učenicima od 1. do 8. razreda osnovne škole

ŽUPANJA – Početkom školske godine Ministarstvo socijalne politike i mladih odobrilo je Društvu “Golubovi” iz Županje provođenje projekta Asistent u nastavi “Uči sa mnom”.

- Cilj ovoga projekta je omogućiti inkluziju djeci s posebnim potrebama u osnovnim školama na području Županje, Babine Grede, Štitara i Gradišta, stavljajući ih u ravnopravan položaj s vršnjacima, te njihov razvoj usmjeriti ubuduće prema samostalnom i aktivnom življenju - kaže dugogodišnja voditeljica u “Golubovima” Kata Lešić, voditeljica projekta.

Ističe kako je posebno važno omogućiti djeci s teškoćama u razvoju svladavanje školskog gradiva, te uz pomoć asistenata povećati razinu znanja, vještina, te kontinuirano praćenje i pohađanje nastave. U projekt je bilo uključeno šest asistenata, koji su radili s učenicima od 1. do 8. razreda osnovne škole. Asistencija u nastavi obuhvaća pomoć u pisanju, čitanju, vježbanju, objašnjavanju, pri spremanju školske torbe, mobilnosti učenika pri rukovanju školskim priborom, sve to prema naputku učitelja. Naime, stručni tim osnovne škole sudjeluje u konačnom definiranju i utvrđivanju poslova asistenta u odnosu prema potrebama svakog pojedinog učenika.

Projekt je bio odobren do 31. prosinca 2012., i vjerovalo se kako će biti produžen do kraja školske godine. U suprotnome, upozoravala je voditeljica Kata Lešić, ne bi postigao svoj puni cilj, jer učenici s poteškoćama u razvoju asistenta trebaju tijekom cijele školske godine. Nastava u drugom polugodištu je počela, ali bez asistenata. Uzaludno se čekao novi natječaj, a potom je iz Ministarstva socijalne politike i mladih, doznajemo od ravnateljica Gradskog društva CK Županje Marije Dugalić, stigla informacija da neće ni biti raspisan jer asistenti u nastavi više ne pripadaju u njihov djelokrug rada.To je kod djece s poteškoćama u razvoju izazvalo šok i nevjericu, a pojedine je učenike toliko pogodila spoznaja da su ostali bez svojih pomagača da su odbijali čak i ići u školu.

- Dijete mi je jako razočarano i ne može se nikako pomiriti s tim niti prihvatiti činjenicu da s njim na nastavi više neće biti njegova omiljena teta. Stalno nas pita gdje je otišla, kada će se vratiti i zašto se više ne želi s njim družiti - ispričala nam je vidljivo razočarana majka učenika s posebnim potrebama.

- Intenzivno se trudimo pronaći rješenje i vjerujem da ćemo preko mjere javnih radova, preko koje smo i u prvom polugodištu angažirali četiri asistenta u nastavi, uspjeti riješiti problem. Iako su se djeca već privikla na asistente s kojima su radili i u njih stekli povjerenje, zbog propisanih uvjeta, primjerice obveze da su 36 mjeseci na Zavodu za zapošljavanje morat ćemo uzeti nove ljude - pojašnjava ravnateljica Dugalić, kojoj je cilj asistente što prije vratiti u školu i pomoći učenicima s posebnim potrebama.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
POMAŽE I BABINA GREDA

Dodaje kako je Općina Babina Greda na sebe preuzela obveze financiranja za jednog asistenta. Troškovi su, kako doznajemo, poprilični i za četiri mjeseca iznose 16,5 tisuća kuna.

Nastava počela bez asistenata

djeca s poteškoćama u razvoju u šoku i nevjericI

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana