Osijek
STRUČNJACI O VOAJERIZMU OČEVIDACA NESREĆA

Snimanje nesreće je istovjetno gledanju u tuđu spavaću sobu
Objavljeno 23. siječnja, 2013.

Najmanje dvadesetak prolaznika nedavno je snimalo mobitelom nedavnu prometnu nesreću na podvožnjaku u Vinkovačkoj ulici i prizor vađenja unesrećene osobe iz automobila. S psihijatrijske strane gledano, riječ je o voajerskom nagonu i istovjetno je gledanju kroz tuđu ključaonicu.

- To je nagon za naslađivanjem scenama koje nisu unaprijed pripremljene i ne mogu se uljepšati. Snimati tuđu nesreću isto je što i gledati nekome u spavaću sobu, to je prava povreda privatnosti. Svaka osoba ima pravo biti zaštićena od javnog pogleda, a posebice u situaciji kad je nemoćna i na nepriličan način izložena pogledu javnosti. Oni koji fotografiraju nisu bolesne osobe, već nalaze užitak u nečemu što nije socijalno poželjno - komentira dr. Pavo Filaković, predstojnik Klinike za psihijatriju osječkoga KBC-a.

S brojnim građanima-fotografima prilikom očevida susreću se i policajci. Ivica Vuko, prometni policajac PU osječko-baranjske, kaže kako građani nipošto ne smiju ometati mjesto događaja, no samo fotografiranje ne može im se zabraniti. - Bitno je osigurati mjesto da se ne uništavaju tragovi. Problem je kod tajnih mjesta događaja koje ne smije biti javno i općenito, fotografiranja na mjestu nesreća, osim onih koja rade službene osobe, nije prihvatljivo. Isto tako, kod prometnih nesreća vozači usporavaju, što može izazvati nepažnju i ugroziti one koji su na mjestu događaja - kaže Vuko.

M.Mihelić

KAŽNJIVO TAJNO SNIMANJE

“Danas je potajno snimanje dostupnije nego ikad prije i to je problem. Svatko svakoga može snimiti u bilo koje vrijeme, a što može biti i kažnjivo. Ljudi na nepriličan način zarađuju novac i uvijek će biti sukoba oko prava na informaciju i prava na privatnost”, naglašava dr. Filaković.

Možda ste propustili...