Osijek
E-DNEVNIK U OŠ “V. NAZOR”

Ako učenik izostane s nastave,
roditelju odmah stiže poruka
Objavljeno 24. siječnja, 2013.
Papirnati školski imenici odlaze u povijest, kaže ravnatelj Ilija Pavić

Vezani članci

RAZREDNICI ĆE PREPISATI SVE OCJENE

Na polugodištu prvi puta nisu zaključene ocjene

Osnovna škola “Vladimir Nazor” iz Čepina prva je škola u Osječko-baranjskoj županiji koja se uključila u projekt e-Dnevnik.

- Papirnati školski imenici odlaze u povijest, a moderne tehnologije polako, ali sigurno ulaze u škole. To je razlog zašto smo se na poziv resornog ministarstva uključili u ovaj projekt - kaže Ilija Pavić, ravnatelj te čepinske škole. Dodaje kako je riječ o web aplikaciji koju je izradio CARNet, a koja će zamijeniti papirnate imenike. Nastavnici će umjesto u imenik, ocjene, izostanke i vladanje upisivati u tablet, a roditelji će preko e-maila moći pratiti ocjene i izostanke svog djeteta. Također, uvid u e-Dnevnik imat će i učenici.

U ovu školu već je stiglo 25 tableta, a isto toliko bit će ih dostavljeno sljedeći tjedan. Već su organizirali radionicu za učitelje razredne nastave, a edukacija za sve nastavnike nastavit će se cijelo drugo polugodište. S e-Dnevnicima kreću od jeseni, s početkom nove školske godine.

Prof. informatike Maja Jurić Babaja, voditeljica Županijskog stručnog vijeća za informatiku za osnovne škole, kaže kako je ugodno iznenađena kako su učitelji dobro primili virtualni imenik. “Pribojavala sam se kako će reagirati. No svi se jako dobro snalaze, čak i oni stariji”, objašnjava prof. Jurić Babaja.

Uz tablet, koji će imati svaki nastavnik, potreban je i token, preko kojeg će se logirati u sustav i imati uvid u svoj predmet. Tablet ima iste rubrike kao i imenik, a uz to sadrži i kompletnu administraciju. Školu je nova oprema stajala oko 60.000 kuna, no iako je iznos velik, smatraju da su prednosti mnogo veće.

- Svaki nastavnik moći će pratiti svoj predmet i razrede kojima predaje. Razrednik će imati pristup ocjenama kao i kompletnoj administraciji vezanoj uz učenike iz njegovog razreda. Ako učenik ujutro ne dođe na nastavu, roditelj automatski dobiva e-mail. Uz izostanke, roditelji mogu vidjeti i ocjene i sve ostalo što se upisuje u ovaj virtualni dnevnik - objašnjava prof. Jurić Babaja.

Vesna LATINOVIĆ
VEĆA SIGURNOST

Prednost je i to što sustav alarmira nastavnika ako je učenik kojega je odlučio pitati taj dan već odgovarao neki drugi predmet. Također, neće više biti otvaranja imenika. Uz to, ističe ravnatelj Pavić, i sigurnost je mnogo, veća jer je smanjena mogućnost neovlaštenog unosa podataka, upisivanja dodatnih ocjena i slično. U početku će postojati dva imenika – papirnati i e-Dnevnik, a virtualni će ubrzo potpuno zamijeniti stari papirnati imenik.

60

tisuća kuna stajala je školu nova oprema

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike