Kultura
BRODSKA BAROKNA TVRĐAVA

Otvara se prvi Muzej tambure u svijetu
Objavljeno 23. siječnja, 2013.
Za početak, u novom će muzeju biti izloženo šezdesetak glazbala

Nakon šest godina “porođajnih muka” ideja o potrebi otvaranja Muzeja tambure u Slavonskom Brodu, konačno se ostvarila.

U kazamatu zapadne kurtine barokne brodske Tvrđave danas (srijeda, u 18 sati) konačno će biti otvoren prvi Muzej tambure ne samo u ovome gradu i Hrvatskoj nego i u svijetu. Na oko 130 četvornih metara, Udruga tamburaša od koje je ideja potekla, prikupila je vrijedne primjerke tog tradicijskog instrumenta.

Tako je za početak u Muzeju izloženo 60-tak glazbala raznog oblika, veličine, načina ugađanja, prikaza povijesnog razvoja tambure pa sve do izložene publicistike i nakladništva.- No još uvijek nemamo dovoljno prostora za diskografiju, za znamenite ličnosti, skladatelje, promicatelje glazbe... kako je u početku zamišljeno - kaže jedan od začetnika ideje, etnomuzikolog i začetnik tamburaštva na ovim prostorima Mihael Ferić, nadajući se u budućnosti većem prostoru koji bi bio multimedijalni muzejsko informacijski edukacijski centar. U Muzeju je predviđena i demonstracija graditelja glazbala koji će organiziranim grupama pokazati kako se izrađuju instrumenti.

- To je važno jer nigdje u svijetu ne postoji takav instrument i toliko instrumenata. Iako prema nekim teorijama muzikologa, tambura nije autohtoni hrvatski proizvod, izložbom kao i do sada objavljenim Hrvatskim tamburaškim brevijarom, dokazujem da je tambura ovakva kakva je nastajala od druge polovine 19. stoljeća do danas djelo hrvatskih umova - ustvrdio je Ferić.

Slavonski Brod je od danas prvi hrvatski grad - središte izučavanja tambure i svega što je uz nju vezano. Mogućnosti su to i za razvoj Grada koji postaje sve zanimljiviji zbog sve više turističkih atrakcija u njemu.

Marija RADOŠEVIĆ
Možda ste propustili...

SPOT “VOLJENO MOJE” ANTONIJE BUDANO

Težina i istinska ljepota majčinstva

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

Najčitanije iz rubrike