Regija
NOVI PROBLEM ZA SELJAKE

Zbog neažuriranih podataka
seljaci kupuju skuplje gorivo
Objavljeno 21. siječnja, 2013.

BELI MANASTIR - Gotovo da nema razdoblja u godini tijekom kojega seljacima cvjetaju ruže. Tako je i sada. Još uvijek su u iščekivanju za siječanj im obećane isplate poticaja, a osim toga panika je zavladala zbog nemogućnosti kupnje takozvanog plavog dizela.

- Za nekoliko dana završava siječanj, ali baze podataka još uvijek nisu ažurirane, pa nitko od seljaka plavi dizel ne može kupiti - tvrdi Petar Pranjić, predsjednik udruge baranjskih seljaka Baranjska brazda, objašnjavajući kako su baze podataka godinama bile ažurirane prvih dana siječnja, te su na osnovi njih, provlačeći potrebnu karticu, seljaci već početkom godine mogli nabaviti plavo gorivo. Ono je u ovom trenutku čak tri kune jeftinije od eurodizela, koji na crpkama stoji 9,80 kuna.

- Ne treba biti matematičar kako bi se izračunalo koliko seljak gubi. Pojedinci, najviše stočari, mjesečno troše i po 1.000 litara goriva. Kada se potrošnja pomnoži s tri, dolazimo do ne tako malog iznosa koji mjesečno, zahvaljujući nečijoj aljkavosti, seljaci bacaju u vjetar. Kada bi se zbrojilo koliko je seljaka u cijeloj Hrvatskoj prisiljeno točiti skuplji eurodiesel, od brojke se lako može zavrtjeti u glavi - žali se Pranjić, navodeći kako su intenzivniji radovi na poljoprivrednim površinama već počeli, a zahvaljujući financijskim dubiozama, pojedini proizvođači tek sada “izvlače” zimske brazde. I prisiljeni su kupovati tri kune skuplje gorivo.

Pranjićevu informaciju potvrđuje nekolicina anketiranih seljaka, koji, odlazeći korak dalje, predlažu novi način subvencioniranja goriva. Ističu kako bi bolje bilo da kupuju normalni “automobilski” eurodizel, koji bi, pak, na osnovi priloženih računa i postojeće baze podataka, država subvencionirala naknadno. Bit prijedloga, tvrde, leži u kvaliteti “plavca”, zbog kojega su pojedinci dobrano odriješili kesu.

- Motori novih generacija traktora i ostalih poljoprivrednih strojeva jednostavno ne trpe lošu kvalitetu goriva. No, to je, očito, tabu-tema - podvlače.

Iako smo u svezi ovog problema poslali upit u Ministarstvo poljoprivrede, jučer nikakav odgovor nismo dobili.

Ivica GETTO

PLAVI DIZEL JE

3

kune jeftiniji

9,80

kuna stoji eurodizel

Pojedinci mjesečno troše i po 1.000 litara goriva. Kada se potrošnja pomnoži s tri, dolazimo do ne tako malog iznosa

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike