Regija
SUDBINA UPRAVNE ZGRADE PIK-A ĐAKOVO

U đakovačku Mimozu država
planira smjestiti azilante?
Objavljeno 22. siječnja, 2013.
Grad Đakovo će se usprotiviti da se u Mimozu smjesti bilo koja vrsta azilanata

ĐAKOVO – U Mimozi će biti smješteni azilanti – vijest je koja se ovih dana proširila Đakovom te naišla na oprečne reakcije. Dok se s jedne strane može čuti odobravanje, jer bi ondje, nadaju se nezaposleni Đakovčani, došlo do otvaranja novih radnih mjesta, s druge strane čuje se kategorično 'ne'. Nakon što je Glas Slavonije nedavno pisao kako je približavanjem Hrvatske ulasku u EU sve veći broj tražitelja azila, te je prošle godine zabilježeno više od 1.000 zahtjeva, pa se kao mogući centar za azilante spominjao osječki hotel Mursa, doznali smo kako je 'u igri' i bivša upravna zgrada nekadašnjeg PIK-a Đakovo. Neslužbeno smo doznali kako su prostore Mimoze obišli predstavnici MUP-a i Agencije za upravljanje državnom imovinom u čijem je vlasništvu Mimoza. Da mogućnost smještaja tražitelja azila u Mimozi postoji, potvrdili su nam u spomenutoj Agenciji.

- U tijeku je traženje rješenja za namjenu i raspolaganje zgradom bivšeg PIK-a Đakovo, s obzirom na to da nije realizirana odluka o darovanju zgrade Gradu Đakovo. Raspravlja se o raznim varijantama, pa tako i o mogućnosti eventualnog smještaja za tražitelje azila. Konačnu odluku donijet će Upravno vijeće AUDIO do kraja prvog kvartala - doznajemo u Odjelu za odnose s javnošću Agencije.

Međutim, spomenuto kategorično 'ne' izriče prvi čovjek grada, Zoran Vinković.

- Grad Đakovo će se u cijelosti usprotiviti tome da se u Mimozu smjesti bilo koja vrsta azilanata. Mimoza mora biti stavljena u funkciju prema prijedlogu Grada Đakova, odnosno da se u nju smjesti sav administrativni aparat, kako državni, tako i županijski, jer u Đakovu postoji nedostatak prostora. Neka azilante vode kud hoće. Grad nije vlasnik Mimoze, ali možemo utjecati na to hoće li ondje biti smješteni azilanti. Riječ je o tome da u gradu ne želimo smještaj za azilante. Mi ne znamo što država namjerava s Mimozom, no upućen im je prijedlog koji sam spomenuo i zahtjev za to. To je najbezbolnije rješenje za Mimozu i njezino stavljanje u funkciju. Zgrada u isto vrijeme i dalje propada, a onaj takozvani poklon Vlade Republike Hrvatske na čelu s Jadrankom Kosor, Grad nije mogao prihvatiti jer je to kupoprodajni ugovor koji vrijedi 26 milijuna kuna - kazao je Vinković.

Podsjetimo, Vinković je krajem 2011. godine darivanje Mimoze Gradu nazvao poklonom s figom u džepu.

- Jest, Vlada je donijela Odluku o darovanju. Ne želim se vraćati u povijest no treba podsjetiti da je ta zgrada postala vlasništvo RH na temelju konsolidacije tadašnje Đakovštine, tj. na osnovi njenog duga za poreze i doprinose. Grad u ovom slučaju nije nikakav vjerovnik i znam da RH nema obavezu prema Gradu u visini 24,3 milijuna kuna nego su te obaveze znatno manje i kao gradonačelnik ne mogu prihvatiti ovu odluku. Zgrada je u nefunkcionalnom stanju i Grad bi kao eventualni budući vlasnik trebao uložiti 10-15 milijuna kuna da je dovede u funkciju - izjavio je u studenom 2011. godine Zoran Vinković.

Maja MUŠKIĆ
TROSTRUKO VIŠE ULASKOM U EU

Prema međunarodnim konvencijama, tražiteljima azila mora se omogućiti boravak u Hrvatskoj do rješavanje njihovog zahtjeva. Ulaskom Hrvatske u EU taj broj će se zasigurno utrostručiti.

1.000

zahtjeva za azil podneseno je prošle godine

Možda ste propustili...

BRINUT ĆE SE O 36 STARIJIH OSOBA

Ugovori o radu i bicikli za 6 žena

U BELIŠĆANSKOJ KNJIŽNICI

Nova kreativna radionica za djecu

Najčitanije iz rubrike