Regija
GRADIŠTEM PRODEFILIRALO OSAMDESETAK JAHAČA

Konjanici pokazali raskoš Šokadije
Objavljeno 20. siječnja, 2013.

Sezonu pokladnog jahanja u županjskoj Posavini jučer su otvorili Gradištanci. U organizaciji Konjogojske udruge Vranac, više od 70 jahača prodefiliralo je ulicama Gradišta ponosno pokazujući svu raskoš, bogatstvo i ljepotu Šokadije.

Povorka razdraganih jahača i jahačica i revija gizdavih lipicanaca krenula je iz dvorišta PZ Napredak, topot konja odjekivao je selom, a mještani su uživali u nesvakidašnjem i prelijepom prizoru. Gradištanske snaše i baće odjeveni u tradicionalno narodno ruho dočekivali su ih pred kućama, okrjepljivali rakijom i kuhanim vinom i častili najrazličitijim šokačkim specijalitetima.

A najveselije bilo je pred Domom za stare i nemoćne Svjetlost na gradištanskom brdu, gdje su im veseli supružnici i vlasnici Ljubica i Josip Čolakovac pripremili veličanstveni doček uz tamburaški sastav Salaš i pregršt najrazličitijih slavonskih delicija. A bilo je tu svega, od kulenove seke, peke, švargla, kobasice i slanine na rašljama, slasne pečenke do poderanih gaća, listarića, mahovnjače i orahnjače i sitnih kolača... Dolazak konjanika bio je posebna atrakcija za korisnike Doma koji nisu skrivali suze radosnice. Uz vesele tamburaše zaigralo se i kolo, pociknule su snaše i poskočili momci. Pozdravio ih je i gradištanski načelnik Srećko Papac koji nije skrivao zadovoljstvo viđenim poručivši da ni kriza ni ostale poteškoće Slavoncima ne mogu uzeti ponos, gostoprimstvo i običaje kojima se stoljećima diče i pokazuju svoju široku slavonsku dušu.

Korijeni pokladnog jahanja sežu još u doba Vojne krajine kada su se graničari prerušavali i čuvali granicu od Turaka. Veselje je nastavljeno sinoć svečanom večerom svih sudionika i organizatora pokladnog jahanja u svadbenom salonu Natali, a glavna nagrada na tomboli bilo je crno muško ždrijebe.

Marija LEŠIĆ-OMEROVIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana