Kultura
DONACIJA IZ SAD-A OSJEČKOM HNK

Baletna odjeća i obuća vrijedna 300.000 kuna
Objavljeno 21. siječnja, 2013.
Dar je stigao iz SAD-a, a sve je poteklo od baletne umjetnice Rebecce Davis

Vodstvo i članovi Plesne skupine osječkog HNK protekloga vikenda imali su pune ruke slatkoga posla, jer su morali otvoriti, pregledati, razvrstati i spremiti sadržaj brojnih pristiglih kutija u kojima je bila donacija baletne odjeće i obuće “teška”, prema procjeni, više od 300 tisuća kuna.

Za tu iznimno vrijednu donaciju, dopremljenu iz SAD-a, ponajviše je zaslužan Vuk Ognjenović, umjetnički voditelj Plesne skupine i Baletnog studija HNK.

“Ovo je zbilja ogromna baletna injekcija, a od ideje do realizacije proteklo je više od godinu i pol. Poznata baletna umjetnica Rebecca Davis iz Philadelphije bila je u Osijeku još prije tri i pol godine, na premijeri baleta Petar Pan. Tada je upoznala situaciju, odnosno da je u Osijeku bio rat, da se baletni ansambl raspao, da nema novca. Već tada je obećala pomoći, no proteklo je dosta vremena i onda je ponovno došla, prije godinu i pol, nakon što je sa svojim Rebecca Davis Dance Company nešto humanitarno radila i u Bosni i Hercegovini. Spojila me s Elaine Sisler, odnosno DanceGuildAssociation, koja se bavi promicanjem kulture plesa u Americi i također pomaže onima s manjkom sredstava. Oni su pogledali web stranicu našeg ansambla, vidjeli da je to ozbiljan posao i odlučili pomoći", objašnjava Ognjenović.

Priznaje kako tada nije ni sanjao da će donacija biti tako velika. “Samo nam je javljeno da iz Massachussetsa stiže velik broj stvari, koje su prikupljali više od godinu dana, a organizirali su i veliki dobrotvorni koncert za plesače iz Armenije i Hrvatske. Pola donacije otišlo je u Armeniju, a cijeli hrvatski dio pripao je nama u Osijeku”, dodaje Ognjenović. Naglašava da je Mirena Bagur, predsjednica udruge Friends of Croatia iz Bostona, dala novac za prijevoz, a zamjenik ministra kulture Berislav Šipuš pobrinuo se za oslobađanje robe od carine.

- Svima zahvaljujem, kao i intendantu Božidaru Šnajderu, koji je sve podržao i pomogao. Poslali su nam zbilja sve – i karakterne cipele, špic-cipele, cipele za step, mekane papučice, haljinice, tajice, plesne čarapice. Što je najbolje, posrijedi su sve poznate i kvalitetne marke različitih veličina, kao što su Capezio, Grishko, Bloch i druge, koje su u jako dobrom stanju. Mislim da ćemo moći odjenuti i obuti gotovo sve članove Plesne skupine, kojih je trenutačno 12-ak, kao i 30-ak polaznika Baletnog studija u dobi od 10 do 20 godina - zaključio je Ognjenović.

Tomislav LEVAK

BOŽIDAR Šnajder

Temelj za revitalizaciju baletnog ansambla

Intendant Božidar Šnajder iznimno je zadovoljan donacijom, a hvali entuzijazam i trud Vuka Ognjenovića. “Ovom donacijom Plesna skupina polako stječe sve temelje da ponovno postane baletni ansambl, koji je Osijeku potreban. S obzirom na ono što sam vidio i kako rade, Ognjenovića sam zamolio da mi za iduću kazališnu sezonu, 2013./2014., predloži jednu baletnu predstavu. Želja mi je da to bude najava oživljavanja baleta u Osijeku, a nadam se da će nas naši osnivači i vlasnici, Grad Osijek i Osječko-baranjska županija, pratiti u tome”, ističe on.

Možda ste propustili...

ORIGINALNI HRVATSKI BREND SE ŠIRI

U Kopenhagenu otvoren najveći Muzej iluzija u Europi

60. ROĐENDANA KREMPUHA

“Pljuska” o padu vlade

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente