Kultura
KAZALIŠNA SMOTRA U RETKOVCIMA

Publika će gledati odlične predstave iz cijele regije
Objavljeno 21. siječnja, 2013.

Kazalište “Mika Živković” kao idejni začetnik i nositelj kazališnoga amaterizma Županije vukovarsko–srijemske organizira i ove godine, 25. zaredom, kazališne susrete u svom selu.

U bogatom programu sudjelovat će trinaest kazališnih družina iz Hrvatske, ali i iz inozemstva, čime kazališni susreti dobivaju i međunarodni predznak. Publika će tako gledati odlične kazališne uratke iz Retkovaca, Belog Manastira, Slavonskog Broda, Belišća, Viteza (BiH), Bjelovara, Jastrebarskog, Postojne (Slovenija), Ivankova, Đurđevca, Županje, Pačetina i Omiša.

Najmlađa publika imat će prilike pogledati četiri kazališne predstave u izvedbi dječjih dramskih družina iz Pačetina, Belišća i Šibenika, ali i predstavu vinkovačkog kazališta u profesionalnoj produkciji.

Retkovački kazalištarci potrudili su se osmisliti i bogat program popratnih priredbi: izložbe slika i fotografija (Silvija Butković, Slavko Vuković, Zvonimir Perak, Dejan Duraković, Ljerka Benčević), izložbe ručnih radova i rukotvorina te predstavljanje zbirke pjesama Mire Perić Kraljik (prvakinja Drame HNK Osijek).

Poznati hrvatski kazališni i televizijski glumci Sandra Lončarić Tankosić i Otokar Levaj u zanimljivom programu pod nazivom Večer s glumačkim zvijezdama sudjelovat će na posljednjoj večeri kazališnih susreta. Tijekom Smotre monodramu Slavonski triptih odigrat će akademska glumica iz Osijeka Aleksandra Demše.

- Sve amaterske predstave, osim dječjih, pratit će i stručno prosudbeno povjerenstvo, kojim će petu godinu zaredom predsjedati Mira Perić Kraljik iz HNK Osijek. Osim nje povjerenstvo čine dvije glumice retkovačkog kazališta: Marija Mrvičin i Nevenka Živković, koje će donijeti sud o najboljima u nekoliko kategorija nagrada - kazao je Marko Sabljaković, umjetnički ravnatelj Smotre.

Organizacijski odbor donio je odluku da će priznanja za izniman doprinos i pomoć u razvoju kulturno-umjetničkog amaterizma Vukovarsko-srijemske županije dodijeliti glumcu Kazališta “Mika Živković” iz Retkovaca s dugogodišnjim glumačkim iskustvom Đuri Perkoviću te posthumno nekadašnjem ravnatelju vinkovačkog kazališta, povjesničaru, književnom kritičaru i suradniku retkovačkog kazališta Vladimiru Remu.

Roberta MESIĆ
NOVI URADAK RETKOVAČKOG KAZALIŠTA

Retkovačko kazalište vrijedno priprema novi kazališni uradak, autora Pere Budaka Teštamenat u režiji Andrijane Raguž, koji će premijerno odigrati nakon svečanosti otvorenja Smotre. Članovi Organzacijskog odbora, koji čine predstavnici lokalne samouprave, medija te drugi suradnici, izrazili su veliko zadovoljstvo programom Smotre kao i neizmjerno poštovanje prema ljubavi koju retkovački kazalištarci njeguju prema toj vrsti umjetnosti. Smotra kazališnog stvaralaštva održavat će se od 26. siječnja pa sve do 23. veljače u Hrvatskom domu kulture u Retkovcima.

Možda ste propustili...

“LJEPOTICA I ZVIJER” U VINKOVCIMA

Predstava i dokumentarac

ZA NAJBOLJI NEOBJAVLJENI ROMAN 2021.

Ivica Prtenjača dobitnik je nagrade V.B.Z.-a

NA 30. “DANIMA ZORANA RADMILOVIĆA” U ZAJEČARU

Najbolja glumica Matea Marušić

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

"ZMAJEVI KOJI NE LETE" GLUMAČKA EKIPA PREDSTAVE HNK U OSIJEKU

Zdrava obitelj je uvjet za zdravog mladog čovjeka

2

HDLU:

Besplatne radionice

3

NA 30. “DANIMA ZORANA RADMILOVIĆA” U ZAJEČARU

Najbolja glumica Matea Marušić