Regija
BESPRAVNI OBJEKTI U ŽUPANJI

U legalizaciji najskuplji komunalni doprinos
Objavljeno 19. siječnja, 2013.

ŽUPANJA - Legalizacija bespravno sagrađenih objekata mnogo glavobolja zadaje i Županjcima, no iako još uvijek nitko nema podatak o kojem je broju objekta riječ, građani koji su krenuli u rješavanje vlastitih problema računaju svaku kunu.

- Shvaćam, sve moram i odraditi i platiti. Shvaćam da i geometar i arhitekt imaju troškove, da se mora platiti i kazna, ali nikako mi nije jasno kako moram za legalizaciju svoje obiteljske kuće izdvojiti čak 24.000 kuna komunalnog doprinosa. Pa svaki dan slušam vijesti kako su neki grad ili općina smanjili iznose i pomažu svojim mještanima. Naša Županja ništa! - požalio nam se Županjac Ž.T., dodajući da je iznos komunalnog doprinosa na području Županje previsok i da ne zna kako ga platiti. Obiteljsku kuću nije do sada legalizirao zbog spleta okolnosti, a ne zbog nemara ili bahatosti.

- Znam da se sve moglo i trebalo riješiti i prije, ali nije bilo ni mogućnosti ni novca. Sada nailazim na financijsku barijeru i ne znam kako dalje - nastavlja naš sugovornik.

- Nije teško izračunati: arhitektu treba platiti 3.200 kuna, geometru 2.500 kuna, tu je kazna Gradu, a tek 24.000 kuna komunalnog doprinosa za građevinu od približno 600 'kubika'. Kako dalje, koga pitati? - zaključuje naš sugovornik.

Prema Gradu Županji kritičan je i vijećnik HNS-a Ivica Šarić, koji je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća i pitao kako se planira pomoći građanima u postupcima legalizacije.

- Očito je da Grad Županja želi iskoristiti situaciju i naplatiti komunalni doprinos. Ima primjera gdje se privatnicima pomagalo i oslobađalo ih se plaćanja komunalnog doprinosa. Ima slučajeva gdje komunalni doprinos još uvijek nije naplaćen, poput zgrade kod Šumarije. No, treba pomoći građanima - ističe Šarić i dodaje kako se o smanjenju iznosa komunalnog doprinosa već trebalo raspravljati.

- Vijeće o tome nije ništa reklo. Nisu napravljene ni analize, ni riječi nije rečeno kako pomoći građanima Županje u tome procesu. A mnogo je jedinica lokalne samouprave koje su smanjile komunalni doprinos, koje su odabrale opciju od jedne kune kako bi svojim poreznim obveznicima pomogle. Vremena je sve manje - poručuje Šarić. Z.Knežević

Davor Miličević

gradonačelnik Županje

Možda ćemo sniziti cijenu

Gradonačelnik Davor Miličević kaže da treba vidjeti koliko će biti zahtjeva za legalizaciju. “Nije isključeno da Grad smanji komunalni doprinos, koji je u ovome trenutku među najnižima u državi”, kazao je.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike