Sport
ODGOĐEN NASTAVAK NATJECANJA

Osijek V.B.K. jedini ne sudjeluje u bojkotu
Objavljeno 18. siječnja, 2013.
Razumijemo stav klubova, ali moraju i oni naš, kažu iz osječkog kluba

Malonogometaši kluba Osijek V.B.K. neće danas odigrati predviđeni susret 12. kola Prve HMNL protiv Petrinjčice IDIS.

Umjesto “lova” na nove prvoligaške bodove, nakon jednomjesečne stanke u prvenstvu, osječki će “hakleri” prisilno pauzirati. Razlog je bojkot većine prvoligaških klubova, njih 11 od ukupno 12, koji su nezadovoljni neispunjenjem njihovih zahtjeva do daljnjega odlučili ne sudjelovati u prvenstvu. Jedini klub koji se nije složio s ovakvom odlukom preostalih članova Plenuma klubova 1. HMNL je Osijek V.B.K., a razloge je pojasnio predsjednik kluba Ivica Vasilj.

Bojkot zbog TV prava

- Zbog nepotpisivanja novog ugovora o TV pravima od strane HNS-a, odnosno neustupanja istih Udruzi 1. HMNL, 11 klubova odlučilo se za ovakav potez, bojkot natjecanja. Mi nismo za ovakav način pokušavanja rješavanja problema te smo taj naš stav jasno i izrazili. Smatramo da bojkot nije pravo rješenje, da se time nepotrebno stvaraju troškovi, a ne vidim da to može donijeti neke pomake - rekao je Vasilj koji nije sudjelovao na sastanku koji su predstavnici klubova imali u Makarskoj.

Do ove sezone prvoligaški su se susreti mogli gledati na Sportskoj televiziji, no nakon isteka tog ugovora vodstvo HNS-a nije postiglo dogovor oko novog. Klubovi od tog ugovora nisu dobili nikakva novčana sredstva, nego su imali mogućnost kroz reklame preko sponzora popuniti si proračun. Predsjednik HNS-a Davor Šuker nije bio za novi ugovor pod istim uvjetima te do dogovora nije došlo. Klubovi su nezadovoljni takvom odlukom zatražili pravo da sami pregovaraju o TV pravima, što HNS nije dopustio, nakon čega je uslijedila odluka o bojkotu.

- TV prijenosi su apsolutno odlična stvar za futsal, za popularizaciju našeg sporta. No, ne možemo podržati ovakvu odluku ostalih klubova jer imamo obveze i prema Gradu, Športskim objektima, Zajednici športskih udruga grada Osijeka, Zajednici športova i športskih udruga Osječko-baranjske županije... svima koji nam pomažu, rekao je Vasilj argumentirajući stavove osječkog prvoligaša.

- Grad Osijek naš je najveći financijer sa 159.000 kuna godišnje u 12 anuiteta, Športski objekti ustupaju nam termine za treninge i utakmice, gradski Savez kombi za putovanja, a županijski “uskoči” i pomaže sredstvima kada nam je potrebno, za opremu ili putovanja. Sve to odavno je dogovoreno, s kalendarom koji su svi klubovi jednoglasno prihvatili još u rujnu, i svaka odgoda ozbiljno remeti ispunjenje tih dogovora koje imamo. Kako da pravdamo Gradu novac koji dobivamo, a mi bojkotiramo natjecanje? U slučaju suspenzije mi smo u opasnosti ostati bez tih sredstava - pojašnjavao je Vasilj koji je istaknuo i da osječki klub ima besprijekoran odnos sa Županijskim nogometnim savezom, koji mu je također bitno pomogao određenim novčanim sredstvima.

Ne zanimaju ih bodovi za zelenim stolom

Trenutno se ne vidi kraj ovog sukoba, ako se odgodi još jedno kolo, HNS bi, prema Statutu, mogao ukinuti 1. HMNL, što apsolutno nikome nije u interesu.

- Mi poštujemo mišljenje ostalih klubova, ali i oni moraju naše. Sa svima smo u korektnim odnosima i nikakvih pritisaka s njihove strane nije bilo, razumiju našu situaciju koja je ipak drugačija od njihove. Naime, mi smo potpuno amaterski klub, dok neki od njih imaju i mnogo veći proračun, čime su u mogućnosti i plaćati igrače, što mi nismo. Već smo obavijestili naše prijatelje iz Petrinje da nećemo večeras istrčati na parket. Ne zbog solidarnosti, nego zato što nas ne zanima dobiti utakmicu 3:0 za zelenim stolom. Čekat ćemo daljnje upute HNS-a o nastavku prvenstva i nadam se da će se ovaj spor što prije riješiti i da ćemo Petrinjčicu, ali i ostale naše protivnike dočekati pred punom dvoranom i u sportskoj borbi osvojiti bodove - poručio je predsjednik MNK Osijek V.B.K. Ivica Vasilj.

Goran ROGULJIĆ
Smoje s reprezentacijom

Trener osječkih malonogometaša Marin Smoje jučer se vratio iz Novigrada gdje je proveo osam dana na pripremama reprezentacije. Smoje je bio u stožeru izbornika Mate Stankovića na trećem ovosezonskom okupljanju reprezentativaca, u sklopu kojeg je odigrana i prijateljska utakmica protiv Bosne i Hercegovine (1:1). Na okupljanje su iz osječkog kluba bili pozvana i dva igrača, Dražen Ćavar i Gordan Duvančić, no oni su zbog ozljede (Ćavar) odnosno privatnih razloga (Duvančić) bili spriječeni.

KLUBOVI 1. HMNL:
To je kraj naše lige

Ostali klubovi objasnili su svoje razloge bojkota. Pojasnili su kako od HNS-a nisu tražili novac nego određeni stupanj samostalnosti kako bi sami kreirali vlastitu budućnost. Nepotpisivanjem novog ugovora s Televizijom klubovi gube mogućnost dobivanja sponzora, što im u konačnici bitno otežava normalan rad.

ivica vasilj

predsjednik Osijek V.B.K.

Kako bi pravdali Gradu novac koji dobivamo, a mi bojkotiramo ligu?

Najčitanije iz rubrike