Regija
POVRTLARI NEGODUJU ZBOG KANDIDATURE

Traže da Brlošić zbog političkog
angažmana odstupi s čela HPK
Objavljeno 18. siječnja, 2013.
- Ne može nas zastupati netko tko brani stranačke boje - kaže Miroslav Filipović

Vezani članci

NOVE KANDIDATURE ZA ĐAKOVAČKE IZBORE

Matija Brlošić kandidat HDZ-a za dogradonačelnika

VIROVITICA/ĐAKOVO – Zajednica udruga hrvatskih povrtlara (ZUHP) traži od predsjednika Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Matije Brlošića da odstupi s njezinog čelnog mjesta, a nakon što je đakovački HDZ Brlošića kao nezavisnog ovoga tjedna predstavio svojim kandidatom za dogradonačelnika Đakova.

– Čelni čovjek Poljoprivredne komore može imati svoje političko opredjeljenje, ali ne može se stavljati u službu nečije politike, kao što je to Brlošić učinio prihvaćanjem HDZ-ove kandidature za dogradonačelnika Đakova za svibanjske lokalne izbore - kaže predsjednik ZUPH-a i Saveza poljoprivrednih udruga Hrvatske Miroslav Filipović, povrtlar iz okolice Virovitice.

Dodaje, Komora je krovna udruga poljoprivrednih proizvođača, seljaka, i ne može ih zastupati netko tko brani nečije stranačke boje i političke interese i ciljeve. Očekuje da stav povrtlara o stavljanju čelnika Komore u službu jedne političke stranke dijele i brojne druge udruge seljaka.

Osim što se protive Brlošićevu političkom angažmanu dok je istovremeno na čelu Poljoprivredne komore, povrtlari su se prekjučer sastali s predstavnicima ministarstava poljoprivrede, financija, rada i mirovinskog sustava, regionalnog razvoja i vodnog gospodarstva, a u svezi s legalizacijom, koju u poljoprivredi treba provesti za čak 95 posto objekata. Povrtlari su, kaže Filipović, očekivali da će sastanku nazočiti i predstavnici Ministarstva gospodarstva, no nisu se odazvali pa traže hitan sastanak i s njima.

– Na sastanku nam je otvoreno priznato da se građevinski lobi previše upleo u legalizaciju objekata; on će na jednostavan, brz i lak način legalizirati raskošne, skupe vile, poput, primjerice, vile Ljube Česića Rojsa, gdje se dogodila ona “tresla se brda, rodio se miš”, a mi poljoprivrednici izvući ćemo deblji kraj. Zašto da narod plaća nešto što je u bivšoj državi već platio porezima, raznim naknadama - pita se Filipović, ocjenjujući da poljoprivrednik već u startu za legalizaciju treba bar 10.000 kuna, a potom slijede još veći troškovi.

– Stoga priča o jednostavnom, brzom i jeftinom postupku legalizacije, i njezinu plaćanju u ratama, ne drži vodu! Virovitičko-podravska i Bjelovarsko-bilogorska županija prepune su oglasa u kojima neznanci iz Splita i drugih mjesta nude usluge legalizacije, uz različite naknade po kubičnom metru. Strahujemo da do 1. srpnja, do ulaska RH u EU, više od 50 posto OPG-ova neće uspjeti legalizirati poljoprivredne objekte, a problemi će ih tek čekati nakon ulaska u Uniju - kaže Filipović.

Povrtlari su i ovaj put iznijeli svoj prijedlog, dan još na prošlom sastanku, da svaki OPG za legalizaciju poljoprivrednih objekata izdvoji jedinstvenu cijenu od 200 eura.

– No Ministarstvo ne želi razgovarati o tome - dodaje Filipović, ističući da povrtlare u legalizaciji posebno zanima kako će proći bunari koje su sami kopali, a za koje traže da se legaliziraju za nula kuna.

Suzana ŽUPAN

Matija Brlošić

predsjednik HPK

Ne zanima me politika, nego problem zemljišta

- Oni koji me prozivaju krivo su registrirani jer se, očito, bave praćenjem političkih zbivanja, a ne problematikom svoje branše. Da bi se netko očitovao o Komori i njezinom vodstvu, prvo treba biti njezin član, što dotični (Miroslav Filipović, nap.a.) nije. Skupština Komore usvojila je novi statut i ove se godine ide u redovite izbore. Ustrojstvo Komore se mijenja, velike se ovlasti daju županijama, koje će birati svoje predsjednike i članove za Skupštinu Komore na osnovi broja članova u županiji. Glasovanje će biti na županijskoj skupštini; kada provedemo sve izbore po županijama, bit će poznati kandidati za predsjednika i članove UO Komore. Na HDZ-ovoj sam listi nezavisni član, ne zalazim u sferu politike, jasno sam rekao da me ne zanima politika, nego da idem u to zbog neriješenog stanja oko poljoprivrednog zemljišta, o čemu vodim računa i u Komori. Postanem li dogradonačelnik, bavit ću se upravo rješavanjem problema poljoprivrednog zemljišta, za što ima puno prostora u EU fondovima - odgovara na prozivke Matija Brlošić.

POVRTLARI OČEKUJU DA NJIHOV STAV DIJELE I DRUGE UDRUGE SELJAKA

Priznato nam je da se građevinski lobi previše upleo - on će na brz i lak način legalizirati skupe vile, kaže Filipović

Povrtlari traže da se bunari koje su sami iskopali legaliziraju za

0

kuna

Možda ste propustili...

PET JE STOLJEĆA STARA CRKVA SVETOG JURJA

Crkva se drenira i opločuje

NAGRADA "IVAN FILIPOVIĆ"

Laureat i Alen Đurasek

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KURIOZITET IZ 1945. I VREMENA POMOĆI UNRRA-E

Snimka ratnoga bunkera u središtu Đakova u američkom vojnom arhivu

2

POSJEĆENA DESTINACIJA

Pristup Vinskoj cesti pod blatom, nasut će kamen

3

NA AKTUALCU GRADSKOG VIJEĆA O SMJENAMA ČELNIH LJUDI GRADSKIH TVRTKI I USTANOVA

Juzbašić: Sve je prema zakonu, nitko nije potjeran na ulicu!