Regija
U DEVET SELA CVELFERIJE NEMA FOTOGRAFSKE RADNJE

U Vrbanju morali dovesti fotografa iz Županje
Objavljeno 16. siječnja, 2013.

VRBANJA – U tri općine s ukupno devet sela na području istočnog dijela županjske Posavine nema ni jedne fotografske radnje, ni jednog prijavljenog fotografa. Kako se mještani ubuduće više ne bi morali izlagati nepotrebnim troškovima i zbog fotografije za izradu osobnih dokumenata odlaziti u Županju, načelnik Vrbanje Ivica Sep odlučio je pronaći zainteresiranog fotografa i dovesti ga u Vrbanju. Kontaktirao je fotografe iz Županje koji imaju prijavljeni obrt i ponudio im besplatan prostor za rad kako bi bili na raspolaganju mještanima Cvelferije. Vlasnik Digitalnog fotoobrta Lab, Mirko Andrašević, odlučio je iskoristiti ponuđenu priliku i dokazati se na novom tržištu. Smjestio se u prostoru Općine, u istoj zgradi, u čijem se prizemlju nalazi i policijska postaja Vrbanja, a u sklopu nje i nedavno otvorena referada za upravne poslove.

Vrbanjci su je godinama priželjkivali, a otvaranje referade za istočni dio županjske Posavine puno znači. Mještani Gunje, Drenovaca, Posavskih Podgajaca, Rajevog Sela, Račinovaca, Đurića te Vrbanje, Strošinaca i Soljana više ne moraju za svaku sitnicu odlaziti nekima i u 40 kilometara udaljenu Županju. U Vrbanji sada mogu prijavljivati prebivališta, boravišta i promjene adrese stanovanja, dobivati osobne iskaznice, putovnice, vozačke dozvole, registrirati vozila, oružje, stranci regulirati svoj status i podnostiti zahtjeve za državljanstvo... Oni koji su u proteklih mjesec i pol izrađivali osobne dokumente svejedno su morali u Županju, ali zbog - fotografije. A sada im je, zahvaljujući općinarima, ondje na raspolaganju i fotograf pa sve mogu obaviti na jednome mjestu.

U cvelferskim selima nekada je bilo fotografskih radnji, ali su zbog neisplativosti stavili ključ u bravu. Pojedinci se i danas bave fotografijom, kako kažu, u slobodno vrijeme i za osobne potrebe. “Bez 100 tisuća kuna bruto prometa godišnje ne isplati mi se otvarati obrt. Druga priča bila bi kada bih, primjerice, s nekoliko općina dogovorio fiksni iznos za koji ću im pratiti sva događanja tijekom godine, a ima ih stvarno dosta. Bitno mi je da znam na što mogu računati, a zauzvrat bi dobili vrhunsku uslugu”, rekao nam je jedan zaljubljenik u fotografiju iz županjskog kraja koji je želio ostati anoniman. M. Lešić Omerović

Čađo otvara starački dom

I dok fotografi u selima žele igrati na sigurno, pojedini Županjci pokazali su da imaju i te kakvog poduzetničkog duha. Na Zavodu za zapošljavanje otvoren je natječaj za četiri medicinske sestre, od kojih će jedna biti voditeljica novog Doma za starije i nemoćne osobe u Šiškovcima. A poslodavac je – Čađo d. o. o. za proizvodnju i usluge iz Županje, čiji je vlasnik građanima poznat i po istoimenom dimnjačarskom obrtu. Čađo d. o. o. registriran je za iznajmljivanje i davanje u zakup (leasing) ostalih predmeta za osobnu uporabu i kućanstvo. Bez rizika, očito, nema ni profita!

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike