Dome slatki dome
U BRITANSKIM VRTOVIMA

Najezda divovskih puževa golaća
Objavljeno 17. siječnja, 2013.

Divovski puževi golaći, za koje znanstvenici vjeruju da su stigli na listovima salate iz Španjolske, preplavit će ove godine britanske vrtove. Puževi vrste Arion vulgaris narastu do 13 centimetara, kanibali su i mogu uništiti sve vrtne usjeve i biljke. Prvi su put otkriveni u istočnom dijelu zemlje krajem prošle godine, a potvrđeno je da su nova vrsta na britanskim otocima. Očekuje se da će se milijuni tih puževa proširiti po vrtovima. Identificirao ih je entomolog Ian Bedford nakon što je u vlastitom vrtu pronašao na stotine puževa. Vrlo se neugodno iznenadio opazivši da golaći ne jedu samo zelenilo - navalili su i na mrtvog miša, vrtne puževe s kućicom, čak su se jeli i međusobno. Milijuni jajašaca puževa ubojica zakopano je ispod lišća i samo čekaju proljeće.

- Posebice smo zabrinuti što je ova vrsta stigla u Veliku Britaniju. Mnogo je izvještaja iz svih dijelova zemlje o velikim problemima koje ti puževi prouzročavaju. Mislim da će se ljudi susretati s ogromnim količinama ovih napasnika, kazao je.

Osim ukrasnih biljaka, voća i povrća, pojest će i uvele biljke, gljive, životinjski izmet i lešine na cesti. Jarko su narančasti ili crvenkasto-smeđi, a obitavaju u vrtovima, staklenicima, na igralištima i rubovima polja. Životni vijek im je godinu dana, za to će vrijeme položiti 400 jajašaca koja će se izleći nakon 3 do 5 tjedana. Mogli bi posve uništiti milijune vrijedne usjeve uljane repice, a u Skandinaviji su već nanijeli jako mnogo štete. Bedford sada istražuje križaju li se puževi ubojice s domaćim vrstama, i može li ih se suzbiti uobičajenim sredstvima protiv puževa.(J.Kn.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike