Novosti
ZAJEDNIČKI PROSVJED

Hrvatski piloti: Putnici nisu
sigurni, prosvjedovat ćemo
Objavljeno 15. siječnja, 2013.

ZAGREB - Piloti i kabinsko osoblje iz 41 europske države, uključujući i Hrvatsku, 22. siječnja održat će zajednički prosvjed kojim žele poručiti da su protiv prijedloga novog europskog Pravilnika o radnom vremenu članova posade zrakoplova.

Europska agencija za sigurnost zračnog prometa, naime, želi donijeti novi Pravilnik o radnom vremenu posada zrakoplova koji će, smatraju posade, negativno utjecati na sigurnost putnika i posada zrakoplova. Prosvjedom za sigurnost, piloti i kabinske posade Europe traže od političara da odaberu set pravila koji će jamčiti sigurnost, ispred komercijalnih interesa zrakoplovnih kompanija.

Poručuju kako već godinama čekaju sigurna pravila kojima bi se kontrolirala opasnost od umora u letačkim operacijama jer istraživanja pokazuju da se letačke i kabinske posade već sada bore s visokom razinom umora, drijemajući za kontrolama zrakoplova.

Prosvjed će biti koordinirana akcija ECA-e (Europskog udruženja pilota) i ETF-a (Federacije europskih radnika u prometu) i, prema najavama, uključivat će brojna događanja, a mogući su i štrajkovi.

Uključit će se i Hrvatska jer, kako su istaknuli iz Hrvatskog sindikata prometnih pilota, i hrvatsko se zrakoplovno osoblje smatra dijelom europskog, a sudjelovat će bedževima, letcima i priopćenjima za javnost. Na dan prosvjeda posade zrakoplova će na uniformi nositi bedž s logom kampanje, a u zagrebačkoj zračnoj luci dijelit će se informativni letci. (MS)

Posade se bore s visokom razinom umora, drijemaju za kontrolama zrakoplova

Možda ste propustili...

PONUDE BANAKA DOBILO 1,7 MILIJUNA POTROŠAČA

Za dopušteno prekoračenje odlučilo se 560.000 građana

LOŠIJA POTRAŽNJA ZA USLUGAMA

Pogoršana očekivanja u hrvatskom gospodarstvu

OSJETIO SE U ZAGREBU, BiH I ITALIJI

Potres jakosti 4,3 stupnja po Richteru zatresao Slunj

Najčitanije iz rubrike