Regija
BEČKI HOLDING PREZENTIRAO ZBRINJAVANJE OTPADA

U balu od jednog kubika zbije
se čak 120 automobilskih guma!
Objavljeno 16. siječnja, 2013.
Spalionici u Županji trebalo bi 160 tisuća tona otpada godišnje

ŽUPANJA – Ekspertna skupina bečkog holdinga C.JELL GmbH prezentirala je jučer u Županji najsuvremeniju tehnologiju ekozbrinjava svih vrsta otpada, izrazivši namjeru da u Županji sagrade spalionicu, vrijednu približno 250 milijuna eura, čime bi Županja postala vodeći ekološki grad u regiji. Tehnologiju koja se temelji na baliranju otpada predstavio je stručni specijalist, inženjer logistike Tomislav Jakupanec, ustvrdivši da je najvažnije to što primjenom te metode, koja se sastoji od lanca kanta-kamion-bale, otpad ne dolazi u nikakav doticaj s okolišem. Postrojenje za baliranje izbacuje 20 bala na sat, a prednosti baliranja naspram otvorenih deponija višestruke su. Bale se koriste kao pogonsko gorivo za termoelektrane spalionice koje nemaju dimnjak, jer za termičku obradu koriste najsuvremeniju plazma tehnologiju, koja, istaknuo je Jakupanec, radi na principu funkcioniranja rakete koji je osmislila NASA.

Takvom tehnologijom bečki holding želi pokriti cijelu Slavoniju. Jedna spalionica bit će sagrađena u Garešnici i zbrinjavat će otpad iz zapadne Slavonije i Grada Zagreba, a druga bi trebala biti u Županji. S lokalnim vlastima Garešnice, tvrde investitori, sve je već dogovoreno i uskoro kreću aktivnosti. Spalionici u Županji trebalo bi 160 tisuća tona otpada godišnje, a s obzirom na to da Županja godišnje proizvede svega 13 tisuća tona, računa se na otpad iz cijele istočne Slavonije. Termička obrada odvija se na temperaturama od 1.800 do 2.500 stupnjeva, a kao nusproizvod nastaje staklo. Prikazan je i desetominutni film o funkcioniranju zbrinjavanja otpada baliranjem i plazma tehnologijom koju primjenjuju u Njemačkoj, Švicarskoj, Japanu...

U jednu balu koja se omotava razgradivom mrežicom i folijom, odnosno jedan kubik, zbije se čak šest kubika svježeg otpada, ili, primjerice, čak 120 automobilskih guma. Pri baliranju otpad stišće tlak od 250 bara, tako da kroz balu, slikovito je pojašnjeno, ne može ni metak proći. Generalni direktor Artur Lukin napomenuo je kako je i američki predsjednik Obama prije dvije godine dao naputak o tome da sve termoelektrane s ugljena moraju prijeći na plazmu. Napomenuo je i to da će u slučaju realizacije projekta investitori u Županji o vlastitom trošku sagraditi vrtić i starački dom.

Gradonačelnik Županje Davor Miličević pozdravio je namjeru investitora, poručivši predstavnicima bečkog holdinga da su dobrodošli u njihov grad i da su zainteresirani za investiciju.

- Do sada su nam dolazili brojni investitori i nudili projekte. Da ne bi sve ostalo samo na priči, pozivam vas da učinite prvi konkretan korak, a to je da nam pošaljete pismo namjere u kojem ćete navesti da vam treba toliko i toliko zemljišta za postavljanje stroja za baliranje i da se s nečim krene - ustvrdio je Miličević.

O tome će se očitovati Gradsko vijeće i svi parametri trebaju biti poznati. Gradonačelnik je podsjetio na loša iskustva koja Grad Županja ima sa ZOIS-om. Napomenuo je da Županja godišnje proizvodi otpad u količinama nedostatnim za potrebe spalionice, no da bi se moglo lobirati kod drugih općina i gradova, potrebno je imati neko uporište. Jakupanec je podsjetio na obveze Hrvatske glede zbrinjavanja otpada i činjenicu da će nakon ulaska u EU svaki grad koji ima otvoreni deponij plaćati penale. Upozorio je na to da je reciklaža jedna od najskupljih tehnologija i za građane najnepovoljnija opcija.

- Ona županija na čijem se području izgradi prva spalionica po plazma sistemu bit će najbogatija županija u Hrvatskoj. Ako uđemo u ovaj projekt, za regiju će to značiti minimalno tisuću stalnih radnih mjesta - ustvrdio je Jakupanec.

Predstavnici investitora na čelu s generalnim direktorom Arturom Lukinom, prihvatili su prijedlog gradonačelnika Miličevića poručivši da se prelazi s riječi na djelo i da pismo namjere stiže.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Napomenuto je kako je i američki predsjednik Obama dao naputak da sve termoelektrane s ugljena moraju prijeći na plazmu

20

bala na sat izbacuje postrojenje za baliranje

Možda ste propustili...

U OBITELJSKOM CENTRU ĐAKOVAČKO-OSJEČKE NADBISKUPIJE

Otvaranje je Vrta arkanđela Rafaela

KOMUNALNI POGON OPĆINE FERIČANCI 2023.

Prihodi pet puta manji od rashoda

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana