Crna kronika
MAKNITE ORUŽJE OD DJECE

Igrajući se u podrumu, djeca pronašla mine i tri sanduka streljiva
Objavljeno 14. siječnja, 2013.
Djeca, srećom, nisu dirala mine, pozvala su roditelje

SLAVONSKI BROD/OSIJEK - Tragedija kod Generalskog Stola, u kojoj je nakon igre oružjem preminula osmogodišnjakinja, ponovno je aktualizirala pitanje - zašto su Hrvati do zuba naoružani i više od 20 godina nakon Domovinskog rata.

- Žao mi je što je dijete izgubilo život zbog, očito, neodgovornosti roditelja. Čemu služi to silno oružje u kućama, svi su naoružani do zuba!? - komentar je ministrice Milanke Opačić na slučaj djevojčice koja je u subotu od posljedica ranjavanja vatrenim oružjem u kući u Generalskom Stolu preminula na putu do bolnice. “Mogu samo apelirati na roditelje, pozvati ih da oružje maknu iz kuće, ili da provedemo akciju oduzimanja oružja?!” kazala je ministrica.

Najnoviji slučaj, u kojem, na sreću, nije došlo do tragedije, zabilježen je u Slavonskom Brodu, gdje su djeca, igrajući se, naišla na poveću količinu mina i streljiva.

- U subotu su u podrumu kuće 59-godišnjaka u Nodilovoj ulici u Slavonskom Brodu pronađene četiri protuoklopne tenkovske mine TMA-3, 11 upaljača za mine i tri sanduka s ukupno 2.960 komada raznog streljiva - doznajemo od Kate Nujić, glasnogovornice PU brodsko-posavske. Iz policije navode da je pronađeno oružje najvjerojatnije ostavljeno u podrumu u Domovinskom ratu. Djeca su bila dovoljno pametna, za razliku od osobe koja je opasne stvari ostavila, da pronađeno oružje ne diraju, nego da pozovu roditelje. Jedna mama odmah je pozvala policiju.

Slučaj koji je zgrozio slavonsku ali i hrvatsku javnost dogodio se 19. svibnja 2010., kada je 12-godišnjak iz Bilja pronašao bombu oca policajca i, aktiviravši ju, zadobio višestruke ozljede koje su okarakterizirane kao teške i za život opasne. Ocu (49) lani je određena dvogodišnja zatvorska kazna. U istoj obitelji tragedija se dogodila i 2002. godine, kada je nesretnim slučajem ustrijeljena dječakova majka.

U Slavoniji i Baranji tavani i podrumi puni su oružja, bombi, mina i eksploziva. Često ih nalaze djeca, no zabilježen je i slučaj kupoprodaje bombi među maloljetnicima. Tako je u prosincu 2010. godine 15-godišnjak za 150 kuna od 17-godišnjaka kupio ručnu bombu i njome se “hvalio” po srednjoj školi u Požegi!

Tijekom 2011. godine na području PU osječko-baranjske, u 212 intervencija, pronađeno je 11,25 kilograma eksploziva, 152 ručne bombe, 11.277 komada streljiva, 18 raznih vrsta detonatora, 10 štapina i 22 minobacačke mine.

Sandra LACIĆ
BOMBA NA TAVANU

Prošle je godine u Kneževu, baranjskom selu, 14-godišnjak iz Belog Manastira bio dovoljno razuman da pozove odrasle nakon što je na tavanu napuštene kuće, igrajući se, pronašao ručnu bombu. U osječkoj Biđskoj ulici 13-godišnjak je pronašao bombu uz željezničku prugu. Srećom, dječaci bombe nisu dirali.

POZIV POLICIJE

Iz policije podsjećaju da se oružje i bombe i dalje mogu predati bez sankcija.

- Pozivamo sve građane koji još uvijek u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje i eksplozivna sredstva da ih predaju bez straha od sankcija. Napominjemo da građani ne donose sami oružje i opasna minsko-eksplozivna sredstva u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i ozljeđivanja, nego da o svojoj nakani predaje obavijeste policiju na broj 192 ili najbližu policijsku postaju. Policajci će doći na adresu pozivatelja i preuzeti spomenuta sredstva na siguran način - pozvala je Ivana Delaš iz PU osječko-baranjske.

MILANKA OPAČIĆ

ministrica socijalne politike i mladih

Mogu samo apelirati na roditelje da oružje maknu iz kuće

Najčitanije iz rubrike