Regija
U ŽUPANJU STIŽE BEČKI HOLDING

Deponij Vrapčana ili biospalionica?
Objavljeno 15. siječnja, 2013.

ŽUPANJA – Predstavnici tvrtke Kosulent fur Abfallvertwertungs-Energieanlagen iz Beča danas će u 10 sati u Maloj gradskoj vijećnici Županjcima prezentirati projekt ekološkog zbrinjavanja otpada, odnosno izgradnje biospalionice, vrijedne 300 milijuna eura. Predložit će način rješavanja jednog od gorućih problema koji muči ne samo Vukovarsko-srijemsku županiji nego i cijelu Slavoniju.

Nakon neslavnog završetka projekta Regionalnog odlagališta otpada u Antunovcu (ZOIS), koji je gradovima osnivačima donio velike financijske probleme, na krajnjem istoku Hrvatske počele su žurne aktivnosti na osnivanju županijskog deponija. Nakon zastoja u Ministarstvu zaštite okoliša, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić za veljaču najavljuje nastavak izrade i završetak projektne dokumentacije za osnivanje Centra za gospodarenje otpadom na lokaciji Vrapčana kod Starih Jankovaca, gdje će se zbrinjavati otpad iz cijele Vukovarsko-srijemske županije. Riječ je o projektu vrijednom 30-35 milijuna eura, koji će Županija kandidirati i na strukturne fondove EU. Očekuje se da će Centar za gospodarenje otpadom u sljedeće dvije godine biti u funkciji i imati sve sadržaje koje nalažu propisi EU - od prikupljanja otpada do razvrstavanja i reciklaže.

A hoće li današnja prezentacija u Županji priču oko zbrinjavanja otpada u Vukovarsko-srijemskoj županiji ipak okrenuti u drugom smjeru, uskoro će se znati. Ako se namjere predstavnika bečkog holdinga pokažu ozbiljne i predloženi projekt ekozbrinjavanja otpada najsuvremenijom tehnologijom bude prihvatljiv lokalnim čelnicima, odnosno pronađu li u tome zajednički interes, možda će se otpad, umjesto kod Starih Jankovaca, uskoro početi zbrinjavati u Županji. M. Lešić Omerović

Sve na tri odlagališta

U Vukovarsko-srijemskoj županiji sav se otpad trenutačno dovozi na tri lokacije, u Petrovačku dolu pokraj Vukovara, Županju i Gunju. Nakon što proradi Centar za gospodaranje otpadom, spomenuta će odlagališta biti sanirana. Vukovarsko odlagalište Petrovačka dola, kao potencijalna ekološka bomba, trebalo je biti zatvoreno i sanirano još prije Domovinskog rata, no nemogućnost pronalaska alternativne lokacije prolongirala je taj posao do danas. Lokacija Vrapčana već je dugo u igri za županijski deponij, a jedna je austrijska tvrtka svojedobno bila zainteresirana za ulaganje u pogon za prikupljanje i recikliranje otpada uz 30-godišnju koncesiju, no za njihovu ponudu tada nije bilo razumijevanja.

Možda ste propustili...

U OBITELJSKOM CENTRU ĐAKOVAČKO-OSJEČKE NADBISKUPIJE

Otvaranje je Vrta arkanđela Rafaela

Najčitanije iz rubrike