Regija
OBNOVA TEHNIČKE ŠKOLE

Djeca neće više na nastavu u hladne i derutne učionice
Objavljeno 14. siječnja, 2013.
Učenici u “privremene” prostore u Radničkom domu neće do daljnjeg

VUKOVAR – Učenike Tehničke škole Nikole Tesle u vukovarskoj četvrti Borovo naselje roditelji danas, na početku drugog školskog polugodišta, neće pustiti na nastavu u hladni i derutni Radnički dom, u kojem su “privremene” učionice za približno 470 učenika – već treću godinu!

Takvu odluku donijelo je krajem proteklog tjedna Vijeće roditelja te vukovarske srednje škole, a predsjednica Dragana Đorđević kaže kako su roditelji to učinili teška srca.

– Odluka nije bila prenagljena, ozbiljno smo pristupili problemu s kojim smo suočeni. Nije nam se bilo lako odlučiti za obustavu nastave, ali jednostavno nemamo alternativu. Stiže novi val hladnoće, djeca se više ne mogu smrzavati na nastavi, mi moramo voditi računa o njihovom zdravlju – objasnila je jučer Đorđević.

Naglasila je da su roditelji “nesretni zbog odluke koju su morali donijeti”, svjesni da učenici gube sate koje će kasnije morati nadoknađivati, kao i teškoća za maturante pred kojima je državna matura i koji su u svakoj varijanti na gubitku i u neravnopravnom položaju već i zbog (ne)uvjeta u kojima pohađaju školu.

– Pratili smo radove na zgradi naše škole i nadali se da će, prema dogovoru, biti završeni do početka drugog polugodišta školske godine 2012./2013., no to se nije dogodilo – kaže predsjednica Vijeća roditelja koji su lani 7. studenoga i mirno prosvjedovali pred Radničkim domom tražeći od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU da nađe model žurnog dovršetka obnove koja traje još od listopada 2010. godine.

U to je vrijeme i gotovo 3.000 Vukovaraca potpisalo peticiju potpore roditeljskim nastojanjima da se riješi problem obnove kako bi se učenici konačno mogli vratiti u svoju matičnu zgradu Tehničke škole Nikole Tesle.

Inače, nastava je u Radničkom domu i prošle zime bila obustavljana zbog hladnoće, a jesenas je problema bilo i s prokišnjavanjem.

– Na objektu škole nije ostalo mnogo posla, radovi bi mogli biti gotovi za 15-ak dana. Treba samo pronaći model kako problem riješiti – istaknula je Dragana Đorđević dodajući da će danas o obustavi nastave izvijestiti Ministarstvo i Vukovarsko-srijemsku županiju, sa željom da se pokrene dijalog i nađe rješenje.

– Roditelji se nadaju da će se rješenje ipak pronaći, sve ovo vrijeme bili su izuzetno strpljivi – zaključuje Đorđević.

Učenici na nastavu neće do daljnjeg, dok se ne vidi što će biti, a roditelji se naduju da će to što kraće trajati.

Sanja BUTIGAN
PROBIJAJU ROKOVE ZBOG KRIZE U GRAĐEVINARSTVU

Problemi obnovu spomenute škole konstantno prate jer izvođači, zbog stanja u građevinskom sektoru, zapadaju u financijske teškoće zbog kojih probijaju planirane rokove radova. To se prvi put dogodilo krajem 2011. kada je ugovor raskinut i izgubljeno dragocjeno vrijeme na proceduri izbora novog izvođača, da bi se sličan scenarij ponovio i krajem 2012. godine.

NOVI VAL HLADNOĆE STIŽE, DJECA SE NE MOGU SMRZAVATI NA NASTAVI

Roditelji procjenjuju da za dovršetak obnove škole treba oko

15

dana i nadaju se žurnom rješenju

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike