Regija
AUTOHTONO MAĐARSKO KOLINJE

“Premjerili” dvorište Mađarske kuće
desecima metara dugačkom kobasicom
Objavljeno 13. siječnja, 2013.
Bilo je i kalvinskih krvavica, a “puklo” je stotine slatkih krafni

BELI MANASTIR - Živo je bilo tijekom vikenda u belomanstirskoj Mađarskoj kući Mađarske kulturne udruge Pelmonostor. Već tradicionalno, organizirali su autohtonu mađarsku svinjokolju, kojom žele očuvati stare običaje. Nekoliko litara kuhane rakije, višestruko veća količina kuhanog vina i ugodno zimsko-proljetno vrijeme, bili su samo uvod u raznovrsna događanja.

Već rano ujutro okupili su se brojni članovi udruge i njihovi gosti iz Hrvatske i inozemstva. Kao po tekućoj vrpci, ali opet lagano i u ritmu čardaša, obavljali su sve poslove te gostima objašnjavali kako se to nekada radilo. U vremenima bez današnje uobičajene žurbe i nebrojenih obveza, kada mnogi nemaju vremena za organiziranje svinjokolja. Prva stanka, kao i uvijek, uslijedila je kada su vrijedne domaćice poslužile svježe pečenu svinjsku jetricu s bijelim lukom. Dok je većina uživala u slasnim zalogajima, jedna skupina vrijednih mesara već je mljela meso. U kuhinji se odrađivao drugi dio posla, poput motanja sarmi, a svoj je red čekala smjesa od desetak kilograma brašna, koja se, uz ostale dodatke, ubrzo pretvorila u nekoliko stotina slatkih krafni.

Središnji dio manifestacije, prema običaju, bilo je punjenje kobasice, koje se odužilo jer, kako to priliči Pelmonostorcima, nije riječ o običnoj kobasici, nego o onoj dugoj nekoliko desetaka metara, koju je, uz vruće mađarske taktove, pridržavalo mnoštvo ljudi, poredanih po cijelom dvorištu Mađarske kuće.

Bilo je, dakako, i svježih čvaraka, svinjskog paprikaša, kalvinskih krvavica i ostalih tradicionalnih mađarskih kolinjskih delicija.

Veselje je, u prostorijama MKU-a Pelmonostor, potrajalo do sitnih sati.

Ivica GETTO
Cijenjeni gastromajstori

MKU Pelmonostor ima već prilično iskustva u organiziranju sličnih događaja, koji su samo djelić njihovih aktivnosti u očuvanju mađarske kulture, običaja i baštine uopće. Već su nadaleko poznata njihova natjecanja u kuhanju pilećeg paprikaša s csipetkama (trgancima) te angažman prigodom raznih proslava u režiji grada, kada su, obično, zaduženi za gastroponudu.

Možda ste propustili...

U BARANJU STIGLA JOŠ JEDNA NAGRADA

Baranjski bećarac je Simply the Best

POTPORA OPĆINI KNEŽEVI VINOGRADI

Za novu općinsku zgradu 60.000 €

Najčitanije iz rubrike