Regija
AUTOHTONO MAĐARSKO KOLINJE

“Premjerili” dvorište Mađarske kuće
desecima metara dugačkom kobasicom
Objavljeno 13. siječnja, 2013.
Bilo je i kalvinskih krvavica, a “puklo” je stotine slatkih krafni

BELI MANASTIR - Živo je bilo tijekom vikenda u belomanstirskoj Mađarskoj kući Mađarske kulturne udruge Pelmonostor. Već tradicionalno, organizirali su autohtonu mađarsku svinjokolju, kojom žele očuvati stare običaje. Nekoliko litara kuhane rakije, višestruko veća količina kuhanog vina i ugodno zimsko-proljetno vrijeme, bili su samo uvod u raznovrsna događanja.

Već rano ujutro okupili su se brojni članovi udruge i njihovi gosti iz Hrvatske i inozemstva. Kao po tekućoj vrpci, ali opet lagano i u ritmu čardaša, obavljali su sve poslove te gostima objašnjavali kako se to nekada radilo. U vremenima bez današnje uobičajene žurbe i nebrojenih obveza, kada mnogi nemaju vremena za organiziranje svinjokolja. Prva stanka, kao i uvijek, uslijedila je kada su vrijedne domaćice poslužile svježe pečenu svinjsku jetricu s bijelim lukom. Dok je većina uživala u slasnim zalogajima, jedna skupina vrijednih mesara već je mljela meso. U kuhinji se odrađivao drugi dio posla, poput motanja sarmi, a svoj je red čekala smjesa od desetak kilograma brašna, koja se, uz ostale dodatke, ubrzo pretvorila u nekoliko stotina slatkih krafni.

Središnji dio manifestacije, prema običaju, bilo je punjenje kobasice, koje se odužilo jer, kako to priliči Pelmonostorcima, nije riječ o običnoj kobasici, nego o onoj dugoj nekoliko desetaka metara, koju je, uz vruće mađarske taktove, pridržavalo mnoštvo ljudi, poredanih po cijelom dvorištu Mađarske kuće.

Bilo je, dakako, i svježih čvaraka, svinjskog paprikaša, kalvinskih krvavica i ostalih tradicionalnih mađarskih kolinjskih delicija.

Veselje je, u prostorijama MKU-a Pelmonostor, potrajalo do sitnih sati.

Ivica GETTO
Cijenjeni gastromajstori

MKU Pelmonostor ima već prilično iskustva u organiziranju sličnih događaja, koji su samo djelić njihovih aktivnosti u očuvanju mađarske kulture, običaja i baštine uopće. Već su nadaleko poznata njihova natjecanja u kuhanju pilećeg paprikaša s csipetkama (trgancima) te angažman prigodom raznih proslava u režiji grada, kada su, obično, zaduženi za gastroponudu.

Možda ste propustili...

GRADSKO VIJEĆE BELOG MANASTIRA

Ugostitelji neće plaćati naknade za terase

REKORDER PO POVEĆANJU PRORAČUNSKIH IZDVAJANJA ZA OBRAZOVANJE MLADIH

Grad Đakovo prvi po stipendiranju

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PRVA GODINA INKUBATORA

Otvoreno 15 tvrtki koje
zapošljavaju pedeset djelatnika

2

IGOR FAZEKAŠ, NOVI PREDSJEDNIK ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

Najam od 220.000 kuna mjesečno za Grad nije prihvatljiv

3

MEĐU NAJSTARIJIM JE AKTIVNIM POLITIČARIMA: AKO MOŽE BIDEN...

Deneš Šoja (78) neće u utrku za načelnika, ali na izbore ide sa svojom nezavisnom listom