Ekonomija
USPJEH INICIJATIVE OSIJEK SOFTWARE CITY

Informatičke tvrtke lakše pronalaze investitore i otvaraju radna mjesta
Objavljeno 14. siječnja, 2013.

Vezani članci

ZIMSKA ŠKOLA INFORMATIKE TRAJE VEĆ 20 GODINA

U Zimskoj školi sudjelovali i bivši polaznici, a sadašnji djelatnici softverskih tvrtki

Godina 2012. bila je značajna za osječku tehnološku zajednicu, neke tvrtke su napredovale, neke su zadržale stabilnost bez širenja, a neke nisu uspjele na tržištu. Ipak, veći je broj koje su i u krizi zapošljavale, a najznačajniji je projekt svakako Osijek Software City. Riječ je o volonterskoj inicijativi nekoliko osječkih IT tvrtki koja je još uvijek neformalna organizacija, ali je na najboljem putu da od Osijeka napravi jaku regionalnu tehnološku i “startup” zajednicu.

Prošle godine organiziran je niz događanja koja su privukla studente, freelancere, profesionalace i ostale tehnološke entuzijaste, a veliki interes za ovu inicijativu pokazala je i lokalna zajednica, obrazovne strukture, mediji, jedinice lokalne samouprave, ministarstva i državne institucije i možda i najvažnije - investitori i novi partneri. Sljedeći korak je otvaranje Co-working spacea (zajednički radni prostor, mogućnost iznajmljivanja prostora za rad) u organizaciji poduzetničkog inkubatora BIOS, koji će mladima osigurati infrastrukturu za rad i nove ideje. Suradnja tvrtki i sveučilišta je sve jača, a time se polako ublažava najveći problem - neusklađenost obrazovnog programa i potreba tržišta. Treba napomenuti i da je u tijeku Software StartUp Academy, besplatna edukativna development i business inicijativa organizirana u suradnji s Microsoftom Hrvatska. Namijenjena je dijeljenju i promicanju znanja o razvoju softvera, ali i poslovnoj strani potrebnoj da se taj softver plasira na tržište.

Nandino Lončar, voditelj projekta Osijek Software City, ističe da prije godinu dana nisu niti slutili da će u ovako kratkom vremenu postići toliko puno. “Osijek ima veliki IT potencijal, mi smo ga uobličili i pokazali javnosti, a sad je na cijeloj zajednici da nam pomogne to pretvoriti u trajnu i opipljivu vrijednost. U projektu će se najbolje pronaći oni koji shvaćaju da moraju aktivno raditi na sebi i stjecati znanje kako bi bili konkurentni”, zaključio je Lončar.E.Soudil

TKO JE UKLJUČEN U PROJEKT?

U ovaj su projekt uključene tvrtke: Adcon, Escape, Gauss Development, Inchoo, Farmeron, Mono Software i Betaware, i iz svake od njih ističu da su zadovoljni što je sve više zainteresiranih za programiranje i što se razina znanja i suradnje kod mladih povećava. Sve to utječe na pozitivne trendove u zapošljavanju, a tvrtke se nadaju da će u skoroj budućnosti moći potpuno zaboraviti na probleme pronalaženja kvalitetnog kadra.

Nandino Lončar

voditelj projekta Osijek Software City

Osijek ima veliki IT potencijal, mi smo ga uobličili i pokazali javnosti

Možda ste propustili...

POVRĆU LOŠA GODINA, SVE URANILO, KIŠE PREMALO

U plastenicima u travnju 40, zahladnjenje novi stres

Najčitanije iz rubrike