Novosti
UOČI IZBORA OPET NERED U BIRAČKIM POPISIMA

Vukovar i Baranja s više
birača nego stanovnika
Objavljeno 11. siječnja, 2013.
Približno 8.000 birača viška ima Vukovar

Vezani članci

ŽESTOKE KRITIKE NAJJAČE OPORBENE STRANKE NA NESRAZMJER BROJA BIRAČA I STANOVNIKA HRVATSKE:

HDZ namjerno ne želi srediti biračke popise

VUKOVAR/BELI MANASTIR – Već dobro poznati nered u biračkim popisima dočekuje u Hrvatskoj još jedne izbore, one lokalne, koji se najavljuju za svibanj ove godine. Dok ministar uprave Arsen Bauk u medijima najavljuje da će “pod svaku cijenu uvesti reda” u popise birača istodobno se priznaje kako je teško očekivati da će sve nepravilnosti iščeznuti u preostalih nekoliko mjeseci.

Sređivanje nesređenih biračkih popisa priča je, inače, koja se iznova aktualizira od izbora do izbora. Prema onome što sada najavljuje ministar, ažurirani bi popisi mogli biti do sljedećih parlamentarnih izbora. To u praksi znači da su i na lokalnim izborima moguće sumnjive situacije kakve su se znale i prijašnjih godina događati, poput glasanja mrtvih ili glasača s fantomskih adresa. Poznati istočnohrvatski paradoks je Vukovar, grad u kojem ima više birača nego stanovnika. Naime, popis stanovnika 2011. pokazao je da današnji Vukovar ima ukupno 27.685 stanovnika, dok je u isto vrijeme na popisu birača, primjerice za prošle parlamentarne izbore, bilo upisano 32.601 ime Vukovaraca s pravom glasa. S obzirom na taj očiti nerazmjer, gradonačelnik Željko Sabo tada je računao da Vukovar ima “višak” od nekih 8.000 birača.

– Još nemam podatke o popisu birača za grad Vukovar u ovom trenutku, no tražit ću ih. Očekujem, s obzirom na usvojene zakone u Hrvatskom saboru, da će se riješiti taj problem Vukovara – kaže Sabo, koji vjeruje da će broj birača u gradu pred ove lokalne izbore “ipak biti manji” od ranijih više od 30.000.

Vukovarcima je, međutim, poznat problem tzv. fiktivnih prebivališta, odnosno građana koji su prijavljeni iako u Vukovaru stvarno ne žive, nego drugdje u Hrvatskoj ili pak u Srbiji. Pritom vukovarska adresa na osobnim dokumentima znači mogućnost socijalnih, poreznih ili nekih drugih beneficija što ih nudi područje od posebne državne skrbi. Godinama nije tajna da postoje adrese na kojima je prijavljeno i po 20-ak osoba, provjerama na terenu bavi se i policija pa je prije dvije godine iz evidencije o prebivalištu u Vukovarsko-srijemskoj županiji u jednom trenutku bilo “obrisano” 999 osoba. U Uredu državne uprave u Vukovaru kažu da se podaci u popisu birača redovito ažuriraju, kao i da je trenutno u tijeku usklađivanje podataka s novim zakonima – onom o prebivalištu, te o registru birača. Zadnji potvrđeni popis birača je iz siječnja 2012. za referendum o pristupanju EU, a tada je u evidenciji za grad Vukovar bilo upisano 32.578 birača.

Baranja je jedan od drastičnijih primjera nerazmjera broja stanovnika i broja birača. Nepoznati autor, nakon što je prilikom posljednjih izbora saznao koliko Belomanastiraca ima pravo glasa, na jednom je od brojnih foruma spontano napisao '”kol'ko nas ima, j....e kol'ko nas ima”' izražavajući na svoj način revolt zbog neažuriranih podataka. Podsjetimo, na nekoliko posljednjih izbora utvrđivano je kako u jedinom baranjskom gradu pravo glasa ima više od 10.500 osoba. Sukladno rezultatima posljednjeg popisa stanovnika, pak, u Belom Manastiru živi 10.058 ljudi, dakle 500-injak manje nego što ih je, samo godinu-dvije prije, imalo prava glasa. To je samo jedan od dokaza inkompatibilnosti biračkih lista i pravog stanja stvari, što su nadležni pokušavali (neuspješno) ispravljati uvijek uoči izbora. Tek pomnijom razradom, ali i prilikom popisa, dolazilo se do smiješnih, gotovo nevjerojatnih saznanja. Tako je, primjerice, na jednoj adresi živjelo 70-ak osoba. Izborno povjerenstvo koje je tada obilazilo teren, na to je upozorila vlasnica “prebukiranog” obiteljskog doma, koja je u njemu živjela - sama. Repovi su to koji se vuku još od vremena mirne reintegracije Baranje, kada je s ovih područja otišla gotovo trećina stanovnika, ali su se, zbog raznih razloga, nerado odricali baranjskih adresa. Događalo se i to da vlasnici obiteljskih domova i ne znaju koliko stanara zapravo imaju.

Sanja BUTIGAN, Ivica GETTO

8.000

birača viška ima Vukovar

500

birača viška ima u B. Manastiru

BAZA PODATAKA NA INTERNETU

Popis birača sada se može provjeriti na internetskim stranicama Ministarstva uprave, a da bi se ta baza podataka mogla pretraživati, potrebno je u tražilicu unijeti prezime birača i njegov OIB ili JMBG. Zahvaljujući tome, svatko tko zna nekoga tko prebiva u bilo kojem dijelu Baranje, može provjeriti ima li na pojedinim adresama nekoliko desetaka stanovnika (birača)...

Na jednoj adresi “živjelo” je čak 70-ak osoba, upozorila je vlasnica “prebukiranog” doma koja je u njemu živjela - sama.

250.000 birača prijavljeno na nepostojećim adresama

Do kraja godine Registar birača u Hrvatskoj mogao bi biti smanjen za još oko 250.000 ljudi. Naime, toliko birača nema ispravno navedenu adresu, odnosno njihova adresa nije navedena u Registru prostornih jedinica Državne geodetske uprave. Prema Zakonu o prebivalištu, svim osobama kojima adresa prebivališta nije u Registru prostornih jedinica u roku od godinu dana nakon stupanja tog zakona na snagu (to je 29. prosinca ove godine) bit će odjavljeno prebivalište. Tim činom ti će ljudi u Registru birača biti uvedeni kao državljani bez prebivališta u Republici Hrvatskoj, a takvi državljani moraju se, prema Zakonu o registru birača, aktivno registrirati prije svakih izbora. Prema podatcima ministra uprave Arsena Bauka, nešto manje od sedam posto birača, njih oko četvrt milijuna, ima adresu koja nije evidentirana u Registru prostornih jedinica.(T.P)