Regija
DOZLOGRDILO IM RADITI BEZ PLAĆE

Radnici Belje-TOS-a opet su u štrajku
Objavljeno 11. siječnja, 2013.

KNEŽEVO - Radnici tvrtke Belje-TOS, njih sedamdesetak, opet su u štrajku. Nisu im isplaćene plaće za listopad i studeni pa su božićne i novogodišnje blagdane dočekali na rubu egzistencije. Rad su prekinuli u ponedjeljak.

- Posljednja primanja dobili smo 31. listopada, i to nakon što smo najavili štrajk. Neka netko objasni o čemu se radi. Ne znamo tko nam je vlasnik, spominje se cijela obitelj Čugra, ali se nitko od njih nije udostojio doći i reći na čemu smo - žale se TOS-ovci, ističući da im je poslan samo nepotpisani papir na kojem piše da više nisu pod upravom Projektgradnje, nego Agrokora.

Podsjetimo, bivši beljski uslužni pogon Tvornica opreme i strojeva u vlasništvo slavonskobrodske Projektgradnje prešao je početkom 2011. godine. Iste godine predstavnici beljskih sindikalnih podružnica PPDIV-a i HUS-a, s jedne, te direktor Projektgradnje Željko Čugra, s druge strane, potpisali su sporazum kojim su definirana prava radnika s prelaskom novom poslodavcu. Projektrgradnja se obvezala na preuzimanje ugovora o radu bivših beljaca u nepromijenjenom obliku, zadržavajući stečena prava (otpremnine, jubilarne nagrade te sva ostala materijalna i druga prava). No, za razliku od beljaca, radnici TOS-a nisu se radovali božićnicama i plaćama, čime je njihov revolt još opravdaniji. U istom košu s ostalima bili su do ljeta prošle godine, kada su prvi put ostali uskraćeni za dvije plaće, a agonija se, očito je, nastavila i ove godine.

Kako saznajemo, cijeli problem povezan je s dubiozom u koju je zapala Projektgradnja, koja je među više od 1.000 hrvatskih tvrtki u takozvanom predstečajnom postupku. Što će dalje biti, pouzdano ne zna ni direktor Belje-TOS-a, Stjepan Kalčić.

- Točno je da je dio radnika u štrajku zbog neisplaćenih plaća, ali činimo sve da se nađe rješenje - tvrdi Kalčić.

Neslužbene informacije govore da je Belje-TOS u blokadi više od 60 dana, a riječ je o iznosu nešto manjem od pet milijuna kuna. Istovremeno postoje naznake da će posla biti, a svi su pogledi upereni u starog poslodavca, Agrokor, koji planira krenuti u gradnju novih svinjogojskih farmi. I do sada je Belje-TOS radio, i to u 90 posto slučajeva, za koncern Agrokor, a godinama je na istim poslovima surađivao upravo s Projektgradnjom.I.Getto

Pomoći će PPDIV

Predsjednik PPDIV-a Šimo Orešković, upoznat sa situacijom u tvrtki, ističe da se o Belje-TOS-u razgovara na raznim razinama i da čine sve da pronađu rješenje. Navodi da će PPDIV materijalno pomoći radnicima, i to vrlo brzo. Iako se slaže s biti negodovanja radnika, neke njihove izjave demantira.

5

milijuna kuna duguje tvrtka

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike