Osijek
ZIMSKA ŠKOLA INFORMATIKE TRAJE VEĆ 20 GODINA

U Zimskoj školi sudjelovali i bivši polaznici, a sadašnji djelatnici softverskih tvrtki
Objavljeno 11. siječnja, 2013.
Tečajeve držali ponajbolji osječki profesori informatike, programeri i IT stručnjaci

Vezani članci

DVA DESETLJEĆA ŠKOLE MATEMATIKE

Nekad im bila dovoljna učionica, a sad su jedva stali u dvoranu

Ovogodišnja 20. Zimska škola informatike za srednjoškolce, koja se održava u prostorijama Treće gimnazije, okupila je ponajbolje osječke profesore informatike, programere i IT stručnjake.

Za organizaciju se pobrinuo Informatički klub Osijek, te zajednica tehničke kulture Osječko-baranjske županije, a pokrovitelj je Osječko-baranjska županija. Od ponedjeljka, 7. siječnja, kad je otvorena škola, pa sve do danas, učenici su kroz tečajeve i primjenu stečenih znanja imali priliku upoznati se s najnovijim trendovima u informatičkom svijetu.

- Pozvani su bili svi koji imaju izraženo zanimanje za programiranje i informatiku, što je razlika od prethodnih godina, jer smo do sada pozivali samo učenike koji su sudjelovali na natjecanjima. Ove godine smo odlučili promijeniti koncept, jer se broj informatičkih natjecanja smanjio, a sve s ciljem predstavljanja rada s informatičkim tehnologijama kao potencijalnim životnim pozivom - kaže ravnateljica Treće gimnazije Snježana Barabaš-Seršić.

Ove godine na suradnju u ovome projektu odlučile su se i brojne mlade osječke informatičke tvrtke. “U Zimskoj školi informatike predstavile su nam se mlade softverske tvrtke, poput Inchoo d.o.o, Betawera d.o.o., Farmerona, dečki iz Osijek Software Cityja, Escapea, Adcona d.o.o, Gauss Developmenta, te asistenti s Odjela za matematiku osječkog sveučilišta. Mnogi od zaposlenika u tim tvrtkama su naši bivši učenici, što djeluje kao pozitivan primjer našim polaznicima. Dobro je da takav potencijal ostaje u Osijeku”, poručuje Snježana Barabaš-Seršić. “Drago mi je da su pozvali ekipu iz Farmerona i Software Cityja, dosad sam samo čitao o njima, a sad imam priliku vidjeti kako to zaista izgleda kada se stečeno znanje primijeni u praksi”, kaže Marko, učenik Treće gimnazije.

Teme o kojima se učilo u školi informatike kretala su se od predavanja o tome imaju li programeri perspektivu u Osijeku, kako izgleda razvoj i plasiranje mobilnih aplikacija i platformi, primjerice Androida i iOS-a, na koji način funkcionira marketing na društvenima mrežama, kako pristupiti organizaciji rada u timu, zašto je bitan dizajn korisničkih sučelja, koje to sve alate nudi Google u svakodnevici i marketingu te kako funkcionira Java Script. Dodajmo i da će se danas održati testiranje svih stečenih znanja.

Davor MATAK
Svaki treći polaznik upisuje studij vezan za IT tehnologije

Matija Bogdanović, jedan od predavača i profesor u Trećoj gimnaziji ističe da mu je izuzetno drago što su se na jednom mjestu okupili potencijalni mladi programeri i budući IT stručnjaci. “Gotovo 30 posto naših učenika odlazi na stručne studije ili fakultete vezane uz IT tehnologije, pa mi je izuzetno drago da smo ih ove godine uspjeli spojiti s njihovim mogućim poslodavcima. Naravno, za one koji se informatikom bave svakodnevno kao zanimanjem ovo je izvrsna prilika da pogledaju kakvim mogućim ljudskim resursima raspolažu. Posebno bih zahvalio gospodinu Tomislavu Biliću, koji nas je sve povezao”, kaže Bogdanović.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike