TvObzor
SNIMA SE... NOVI IGRANI FILM I SERIJA BRANKA IŠTVANČIĆA

Most na kraju svijeta - Triler o ratnim posljedicama na prostorima bivše države
Objavljeno 11. siječnja, 2013.
Rat je završio. Cijela sela bosanskih Hrvata su uništena, i oni su nastanjeni u kućama hrvatskih Srba. Nestaje starac, bosanski Hrvat, i gubi mu se svaki trag. Policajac Filip, i sam nastanjen u srpskoj kući, treba istražiti slučaj...

Uveliko je u tijeku snimanje novog hrvatskog igranog film redatelja Branka Ištvančića pod nazivom “Most na kraju svijeta”. Snimanje je ovih dana počelo u okolici Slunja, a dugometražni igrani film i televizijska serija u tri nastavka realizirat će se u produkciji Artizana filma iz Zagreba. Među koproducentima je i Hrvatska radiotelevizija.

Radnja trilera “Most na kraju svijeta” događa se kasnih devedesetih, a snima se prema djelu scenarista i nagrađivanog književnika Josipa Mlakića, koji na dramatičan i emotivan način prikazuje posljedice rata na prostorima bivše države.

O ČEMU SE RADI U FILMU? Rat je završio. Cijela sela bosanskih Hrvata su uništena i oni su nastanjeni u kućama hrvatskih Srba. Nestaje starac, bosanski Hrvat, i gubi mu se svaki trag. Policajac Filip, i sam nastanjen u srpskoj kući, treba istražiti slučaj. Filip je u početku nezainteresiran, međutim, ubrzo shvaća da taj slučaj ima veze i s njim. Preko odnosa s vlastitim ocem, Filip pokušava shvatiti motivaciju nestalog starca. Kako film ide prema kraju, Filipova istraga postaje sve osobnija.

- Film govori o ratu na neobičan i izvanredno umjetnički način, a u njemu je Branko Ištvančić okupio glumačku ekipu sastavljenu od tridesetak ponajboljih hrvatskih, srpskih i bosanskih glumaca, koje predvode: Aleksandar Bogdanović, Bora Stjepanović, Vlatko Dulić, Nela Kocsis, Slobodan Ćustić, Miralem Zubčević, Đorđe Kukuljica, Jelena Perčin, Sanja Radišić, Anita Schmidt, Nikša Kušelj, Draško Zidar i Slaven Knezović - naglasila je urednica filma Maja Gregl.

Direktor fotografije je Branko Cahun, scenograf Zvonko Sarić, kostimografkinja Felicita Glavaš, majstorica maske Bianka Žugelj, producentica Irena Škorić, a montažer Veljko Segarić.

Snimanje “Mosta na kraju svijeta” trajat će do 8. veljače, i to na lokacijama u Zagrebu i bližoj okolici – Dubravi, Bukevju, Sisku, Slunju, Hrvatskoj Kostajnici i Pisarovini. Nakon toga slijedi postprodukcija te premijerno predstavljanje publici na domaćim i stranim festivalima.

Dodajmo da je film odobren za sufinanciranje na natječaju Hrvatskog audiovizualnog centra, na natječaju za manjinske koprodukcije Ministarstva kulture Republike Srbije i Fondacije za kinematografiju BiH.

Piše: Dražen BAĐUN
Branko Ištvančić, redatelj
U zamrznutom vremenu očajnički pokušavaju osmisliti egzistenciju...

- Scenarij filma “Most na kraju svijeta” privukao me temom useljavanja u tuđe kuće za vrijeme rata. U ovom scenariju, u kojem se iščitava prikrivena moralna tjeskoba Hrvata koji žive u srpskim kućama, posebno me zaintrigirao način na koji je scenarist Josip Mlakić uklopio poetske momente vezane uz simbole mostova. Kod njega mostovi služe da bi vizualno pokazali razrušene međuljudske odnose.

Film mora biti autentičan na svim njegovim razinama. Zadatak je to teži što se radi o stanovitim kolokvijalnim određenostima za Hrvate koji su došli iz Bosne useliti se u srpske kuće. Njihov mentalitet i životni svjetonazor moraju biti autentični i uvjerljivi, a utjecaj življenja u Hrvatskoj blago naglašen. Ovo se odnosi i na sve aspekte njihovog ponašanja i djelovanja u okviru filmske priče... Kod glavnih likova filma mora se neprimjetno osjetiti moralna tjeskoba i gubitak nade u bilo kakvo rješenje. Oni se ne mogu vratiti u Bosnu, a ne mogu niti živjeti u srpskim kućama. Za njih je vrijeme stalo i u tom zamrznutom vremenu očajnički pokušavaju osmisliti svoju egzistenciju - rekao je, između ostalog, redatelj Branko Ištvančić.

Vrsni dokumentarist Branko Ištvančić jedan je od najuspješnijih hrvatskih redatelja i autor prvog hrvatskog dječjeg filma “Duh u močvari”, a svojim dokumentarcima osvojio je brojne ugledne nagrade na mnogim domaćim i stranim festivalima.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike