Regija
NEISKORIŠTENI POTENCIJALI

Podzemlje Slavonije i Baranje
bogato je izvorima tople vode
Objavljeno 10. siječnja, 2013.
Geotermalna voda izvire kod Torjanaca, u krugu belomanastirske škrobare...

BARANJSKO PETROVO SELO - Samo nekoliko dana trajala je priča o senzacionalnom otkriću u bunaru u Baranjskom Petrovom Selu, u Ulici Daljok. Tamo je, naime, u listopadu prošle godine iz slavina potekla vruća voda. Iznenadili su se tada članovi obitelji Benak, čiji je bunar privukao zanimanje slavonsko-baranjske javnosti. Podsjetimo, Benakovi su, primijetivši da se nešto čudno događa, iz bunara izvukli kantu vode i imali što vidjeti - voda, oduvijek hladna i iznimne kvalitete, bila je vruća.

- Vodu smo mjerili toplomjerom, koji je u nekim trenutima pokazivao 40 stupnjeva. Bivala je sve toplija pri većoj potrošnji, dok se hladila pri manjoj potrošnji - pričaju Benakovi, naglašavajući kako su vruće bile i vodovodne cijevi, a pri naginjanju nad bunar bilo je nemoguće ne osjetiti neobičnu toplinu u njegovoj dubini.

Iako su se obraćali na razne adrese, nitko im nije znao reći što se događa. Do današnjeg dana voda nije analizirana.

- Sve skupa trajalo je nekoliko dana. Voda se potom ohladila i sada je normalne temperature - kažu Benakovi, dodajući kako su selom kružile razne priče. Jedna je neobičnu pojavu povezivala s obližnjim svetištem Gospe od Brze Pomoći, gdje su, kruži legenda, gluhonijemi progovorili, a oni koji su stigli sa štakama vraćali se kući bez njih. Druga je povezana s mađarskim ugaslim vulkanom Haršanj, koji se, šalili su se Petarani, na trenutak probudio, a treća, stručnija, vezana je uz manju tektonsku promjenu zbog koje je došlo do probijanja vode pod tlakom.

Pomnijim istraživanjem sigurno bi se došlo do zaključka da topla voda u baranjskom “podzemlju” nije rijetkost. Mještani obližnjih Torjanaca, primjerice, tvrde kako topla voda izvire u okolici, a uvjerili smo se da topla voda izvire i u krugu belomanastirske škrobare, iz nekoliko desetaka metara dubokog bunara, uz popratni zapaljivi plin.

Ne tako davno, mađarska Nacionalna razvojna agencija (NFÜ) dodijelila je 1,6 milijuna eura pomoći iz europskih fondova za projekt geotermalne elektrane tvrtke Szentlorinci Geotermia. Mjesto Szentlorinc je, inače, u mađarskom dijelu Baranje, što je još jedan dokaz da geotermalnih izvora i njihovih žila na ovom području ima, samo ih treba istražiti.

Ivica GETTO
Bušotine neistražene

Stručnjaci tvrde kako su Slavonija i Baranja, poglavito njihov Dravski bazen, bogate nalazištima tople vode, odnosno geotermalne energije. Potvrđeno je to još sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, kada je INA obavljala istraživanja nalazišta nafte i plina. No, brojne istražne bušotine u kojima je pronađena geotermalna energija do danas su ostale neiskorištene. Glas je već pisao o tome kako bi korištenje geotermalne energije moglo, primjerice, preporoditi slavonsko-baranjsku poljoprivredu.

Szentlorinc, u mađarskoj Baranji, dobio je EU novac za geotermalnu elektranu

Možda ste propustili...

NADBISKUPIJSKA I FAKULTETSKA KNJIŽNICA

Simpozij Akvinski

NAŠIČKO GRADSKO VIJEĆE JEDNOGLASNO

Poznati su dobitnici gradskih priznanja

Najčitanije iz rubrike