Regija
SLAVONSKA CRNICA NIJE SAMO ZA PŠENICU

Egzotično voće iz Drenovaca u Europu
Objavljeno 10. siječnja, 2013.
Količine uzgoja su i kada uđemo u EU neograničene

ŽUPANJA - Uobičajeno mišljenje da je egzotično voće i povrće moguće uzgajati samo u zemljama Južne Amerike i Azije i da je slavonska crnica predodređena samo za kukuruz, pšenicu, soju i ostale ratarske kulture srušili su Zvonko Rohalj i Željko Komesarović iz Drenovaca. Prvi su u ovom dijelu Slavonije proizveli kivano, batat i butternut ili muškatnu tikvu. Riječ je, doduše, samo o pokusu na tisuću četvornih metara, no rezultati su premašili sva očekivanja.

Na uzgoj egzotičnog voća Zvonko se, kaže, odlučio nakon ženidbe, kada je shvatio da od terenskog rada više nema kruha i da mora sam osigurati izvor egzistencije za svoju obitelj. U vlasništvu je imao nekoliko jutara zemlje i odlučio se za ono što će mu biti najisplativije.

- Deset godina sam radio po terenu, od brodogradilišta pa nadalje. Dok sam bio u Nizozemskoj, sasvim sam slučajno u Rotterdamu naletio na egzotične plodove proizvedene u Hrvatskoj, što me jako iznenadilo i zaintrigiralo. Čim sam stigao kući došao sam do obitelji Šulog iz Donje Bistre, koja me uputila u posao - prisjeća se Zvonko.

Za kupnju sjemena, otkriva, supruga je morala otići dvije tisuće kuna u minus na tekućem računu. S prijateljem se početkom lipnja prošle godine upustio u avanturu. Zoru su, kaže, dočekivali i dane ispraćali na njivi promatrajući sadnice, a pokazalo se da egzotičnom voću i povrću drenovačka zemlja i te kako odgovara. Batat i muškatna tikva odlično su urodili, iako su s kivanom zakasnili jer ga je trebalo ranije posaditi, dao je plodove, ali nisu uspjeli dozreti.

- Muškatne tikvice i batat posijali smo na običnoj livadi, gdje je bio šljivik, a rezultati su bili vrhunski. Urod batata bio je čak tri i pol kilograma po biljci. I s pokusnom proizvodnjom uspjeli smo nešto zaraditi, pokrio sam minus na računu i još nam je ostalo - kazao nam je Zvonko.

S partnerom Željkom počeo je opsežne pripreme za proljeće i početak uzgoja spomenutih egzotičnih plodova na 2,5 jutra zemljišta, a zasijat će i nove vrste – goji, koji nosi komercijalni naziv crveni dijamant i pripisuje mu se svojstvo eliksira mladosti, i aroniju.

- Zahtjevno jest, ali se isplati. Imamo sigurnog kupca i tržište, cijene su unaprijed poznate tako da nema nikakvih nepoznanica. Sav urod otkupit će tvrtka Exotic King iz Donje Bistre. Potražnja za proizvodima na europskom tržištu višestruko je veća nego što im tvrtka trenutačno može ponuditi, a količine uzgoja i kada uđemo u EU su neograničene, stoga možemo sijati, proizvoditi i izvoziti koliko god želimo - pojašnjava.

O isplativosti “egzotične” poljoprivrede najbolje govore brojke. Na hektaru slatkog krumpira može se, primjerice, zaraditi više od 90.000 kuna, a na kivanu oko 120.000 kuna bruto.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Traže kooperante

Radi pronalaženja novih kooperanata, predstavnici tvrtke Exotic King sutra će u 17 sati u Drenovcima održati prezentaciju uzgoja egzotičnog voća i povrća. Zvonko se prisjeća kako su ga u selu, kada je počeo pokus, ismijavali i govorili da je lud, a do sada mu se javilo već 10 osoba koje su zainteresirane za tu vrstu proizvodnje. Za nju nema poticaja, ali proizvođači kažu da nisu ni potrebni jer je zarada i više nego dobra.

Na hektaru slatkog krumpira može se zaraditi više od

90.000

kuna, a na kivanu oko

120.000

kuna bruto

Siguran kupac

Sav urod otkupit će tvrtka Exotic King iz Donje Bistre

Možda ste propustili...

AKCIJOM “DRAGOVOLJCI ZA NAJMLAĐE”

UDVDR Slatina prikupio je novac za analizator CRP-a

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

Najčitanije iz rubrike