Osijek
DVA DESETLJEĆA ŠKOLE MATEMATIKE

Nekad im bila dovoljna učionica,
a sad su jedva stali u dvoranu
Objavljeno 10. siječnja, 2013.
U Zimskoj školi pokazali smo da matematika nije bauk, kaže Nikola Popović, ravnatelj OŠ Mladost

Već tradicionalno u vrijeme zimskih ferija Osnovna škola Mladost i osječka Udruga matematičara organiziraju Zimsku školu matematike.

Škola je jučer otvorena prigodnim programom te predstavljanjem DVD-a o Školi, čime je obilježen njezin jubilarni, 20. rođendan. Okupila je 65 učenika sedmih i osmih razreda iz svih gradskih osnovnih škola.

- Zimsku školu osnovali smo 1993. godine, kako bismo motivirali učenike za učenje matematike. Znali smo da u osnovnim školama ima izvrsnih matematičara, ali i izvrsnih učitelja matematike. U Zimskoj školi pokazali smo da matematika nije bauk, već znanost koja može biti zanimljiva ako učitelji nastavu učine takvom. Svake godine imali smo sve više učenika, kao i učitelja koji su učenicima otkrivali dodatnu dimenziju matematike - kaže Nikola Popović, ravnatelj OŠ Mladost.

Prva voditeljica Zimske škole matematike Branka Verkman voli matematiku i rad s djecom, posebno s darovitim matematičarima. Tako je došla na ideju osnivanja Škole matematike, ne samo za darovite učenike nego i za sve one koje zanima matematika. “Tada nam je bila dovoljna jedna učionica, a danas smo jedva stali u dvoranu”, kaže prof. Verkman. Sada je u mirovini, a najdraže joj je kad sretne bivše učenike, koji joj zahvale što ih je dobro naučila matematiku.

Profesorice Ljubica Selak-Zeljko, Brankica Majdiš i Anita Midžić, članice organizacijskog tima OŠ Mladost, ističu da im je želja da učenici kroz zanimljive radionice - spoj matematike, informatike i igre, zavole taj predmet i još bolje ga nauče.

- Kroz školu je do sada prošlo više od 600 učenika, s njima je radilo oko 30 profesora, a obradili smo više od stotinu tema - kaže prof. Ljubica Selak-Zeljko, voditeljica Zimske škole matematike.

A da se takav način rada sviđa i djeci, potvrđuju nam Filip i Tin, učenici OŠ Vijenac: “Kad se matematika objasni na zanimljiv način, nije problem učiti ju i na ferijama”. Dok njihovi vršnjaci spavaju, oni su ustali u 7 sati i uživaju učeći o umnim mapama.

Vesna LATINOVIĆ
SURADNJA S ODJELOM ZA MATEMATIKU

Školu podržava i Odjel za matematiku Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera. Njihov predstavnik, doc. dr. sc. Kristian Sabo, istaknuo je da se već tradicionalno drugi dan Zimske škole matematike održava u prostorijama njihovog odjela. “Zimske škole matematike za osnovce i srednjoškolce nastavak su suradnje osnovnih, srednjih škola i akademske zajednice. Kroz njih nastojimo motivirati najbolje učenike za studij matematike i slična područja, koja su atraktivna u Europskoj uniji, u koju uskoro ulazimo”, kaže Sabo.

Prepoznati i od Agencije za odgoj i obrazovanje

Prve Škole matematike održavale su se u manjim učionicama OŠ Mladost. Nakon prof. Verkman vodila ih je prof. Nada Braz, a od 2003. godine Zimska škola održava se pod vodstvom prof. Ljubice Selak-Zeljko. U međuvremenu predavači i voditelji matematičkih radionica bili su profesori osječkih osnovnih, srednjih škola i fakulteta (Učiteljski fakultet i Odjel za matematiku), a da je riječ o vrijednom projektu prepoznali su i u Agenciji za odgoj i obrazovanje.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana