Regija
KONJOGOJCI ŽELE SAČUVATI IZVORNOST OBIČAJA:

Svrha pokladnog jahanja nije
napiti se, vikati i galopirati
Objavljeno 9. siječnja, 2013.

ŽUPANJA- Sezona pokladnih jahanja u Slavoniji otvorena je u Širokom Polju i trajat će do utorka, 12. veljače, kada će jahači prodefilirati ulicama Otoka. Prošlog se tjedna na Facebooku povela rasprava među članovima konjogojskih udruga o načinu organiziranja i sudionicima pokladnog jahanja, a otvorena je i grupa pod nazivom “Uvedimo reda na pokladnim jahanjima”.

- Otvorio sam ovu stranicu kako bismo preko nje pokušali utjecati na ostale organizatore i jahače da se osvijeste i prestanu praviti sprdačinu od ovog običaja. Promijenimo to! - pozvao je konjogojac iz Tenje, što su pozdravili brojni kolege iz udruga diljem Slavonije. U brojnim komentarima upozoreno je na narušavanje izvornosti tog starog graničarskog običaja kojemu je cilj sačuvati dio bogate slavonske povijesti.

- Pokladno jahanje kao stari narodni običaj nije imalo za cilj razvijati ljubav prema konjima i konjogojstvu, nego su konji bili sredstvo da se dođe do djevojačkih dvorišta u društvu prijatelja - pojašnjeno je. Svoje korijene vuče iz vremena kada su graničari na Savi čuvali granicu od Turaka.

- Problem je u onih u kojih pokladno jahanje nije bilo dijelom običaja i tradicije i koji misle da je cilj sjesti na konja, dobro se napiti i galamiti, puštati konje u galop, propinjati ih, tjerati konjima ljude i slično - samo su neki od komentara u kojima se negoduje i zbog preklapanja datuma.

Konjogojci su odlučni u namjeri da se tome stane na kraj jer nedopustivo je da se zbog neupućenih pojedinaca sramoti Slavoniju i graničarske običaje. Smatraju da je nužno osvijestiti organizatore koji često ni sami ne znaju što organiziraju, da se zaustavi divljanje i pijančevanje ulicama koje se odvija pod krinkom pokladnog jahanja. Upravo taj običaj ima sve predispozicije da izraste u brend, ali ga treba zaštititi od iskrivljivanja povijesnih činjenica. Predloženo je da se sastanu organizatori pokladnih jahanja i da oni kod kojih je to stoljetna tradicija postave pravila ponašanja kojih će se trebati pridržavati svi koji u njima žele sudjelovati.M. Lešić Omerović

Samo u narodnoj nošnji

Uvođenje reda na pokladnim jahanjima podržavaju i u Konjogojskoj udruzi Stari graničar iz Županje. Tajnik Marko Maroševac podsjeća na to da je osnovno pravilo da u povorku može samo jahač u narodnoj nošnji, čiji je konj uredan i koji poštuje pravila organizatora. Na pokladnim jahanjima Županjci obavezno angažiraju redare i vodi se računa o kvaliteti organizacije.

Možda ste propustili...

SUFINANCIRALO MINISTARSTVO SPORTA

Otvoren je višenamjenski teren NK-a Suhopolje

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

Najčitanije iz rubrike